Nije Sanja Vlaisavljević naivna. Nije Sanja Vlaisavljević neobrazovana. Nije Sanja Vlaisavljević napravila lapsus. Naprotiv, ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine svjesno je i po uputama izjavila da "ratni zločinci nakon odslužene kazne moraju biti rehabilitirani u društvu".

Ova izjava je samo logičan slijed stvari koje su se izdešavale posljednjih nekoliko godina, a dio su "srpsko-hrvatskog projekta" skidanja odgovornosti za agresiju, genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, piše Faktor.

Baš kao što je i izjava predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare da "ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac", a koju je podržala Vlaisavljević te je "podebljala" svojom porukom o rehabilitaciji i da "ratni zločinac zaslužuje da bude ljudsko biće".

Negiranja genocida u Srebrenici poruke su koje svakodnevno možemo čuti od Milorada Dodika i njegovih pulena i naravno Aleksandra Vučića. Slave se i veličaju presuđeni ratni zločinci Ratko Mladić, Radovan Karadžić, glavna zvijezda TV-a u Srbiji je Vojislav Šešelj...

Srbiji je cilj da sa sebe skine da je njihov bivši predsjednik Slobodan Milošević u međupresudi Haškog tribunala proglašen krivim za genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom te da je bio dio UZP-a u BiH i Hrvatskoj, ali i presudu zbog kršenja Konvencije u genocidu. Srbija je prva i jedina država u svijetu koja je pred Međunarodnim sudom pravde dobila ovakvu presudu. Pa iako je 2007. proglašena krivom što ne kažnjava ratne zločince, u ovoj se državi pod okriljem Vučićeve vlasti i danas kriju (čitaj slobodno živi) deseci ratnih zločinaca.

I službeni Zagreb nastoji se oprati od svake vrste odgovornosti za agresiju i UZP, koji su presuđeni u Hagu. Izvođač radova na terenu je Dragan Čović i njegov HDZ.

Ruka ruku mije, slogan je kojeg se čvrsto drže Dodik i Čović, a izvršioci su zadaća Beograda i Zagreba. Stoga treba uvijek podsjećati šta je prethodilo izjavama Bradare i Vlaisavljević, ali svakako i upozoriti da će ih biti sve više.

U novembru 2021. godine na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine HDZ-ovi delegati, zajedno sa delegatima iz reda srpskog naroda glasali su za zaključak kojim se traži poništavanje Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida. Osim političkih predstavnika Srba, za ovo su glasali i HDZ-ovi delegati Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara.

Prisjetimo se i da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović prošle godine kazao kako "ima raznih vrsta genocida, ali u Srebrenici nije bio genocid". O Vučiću i njegovim izjavama ne treba posebno. Sve se zna.

Korak po korak se pravio i sada su pored Dodika i Čovića našli još glasnogovornika u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu može se posmatrati i izjava ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" na HTV-u odbio odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na našu zemlju. Svjesno ili ne, ali šef Naroda i pravde (maloljetni borac sa ratnim stažom 1.426 dana rovova, bitaka i zemlje) postao je dijelom ovog velikosrpsko-hrvatskog projekta s ciljem zatiranja istine o agresiji, genocidu, zločinima i etničkom čišćenju 1992-1995. i pisanja neke nove historije u kojoj Bošnjaci, narod nad kojim je planski počinjen s ciljem istrebljenja, neće biti žrtva što je dokazano u haškim i presudama domaćih sudova, a Srbija i Hrvatska neće biti odgovorne za to.

- To su teme sad, interpretacija pravnika, u kojoj se u toj presudi "šestorki" za udruženi zločinački poduhvat može iščitati definicija u kojoj se kaže da je to projekat Banovine koju je živio Tuđman i da je on zapravo bio taj. Je li on bio taj, preko ljudi iz BiH ili je učešće formalno, to su te teme koje bi nam ovdje danas eksplodirale i bit ću tu diplomata da zadržim taj odgovor za sebe - rekao je Konaković.

Jedan od najistaknutijih advokata iz Zagreba Anto Nobilo je bez dvojbe rastumačio da je Hrvatska bila agresor u BiH. Nobilo je bio advokat odbrane Tihomira Blaškića, kojeg je Haški tribunal osudio na devet godina zatvora.

- Projekt Herceg-Bosne bio je projekt Hrvatske putem bh. Hrvata. Oružani sukob u BiH je dokazan, vodio se na tlu BiH i Hrvatska je tu bila agresor - kazao je Nobilo u martu 2019. za N1.

Vratimo se ponovo Milanoviću. Naprasno je počeo govoriti o tome kako je "Hrvatska vojska oslobodila BiH od jarma Karadžića i Mladića, a ne američki bombarderi". Ovo su upute koje je prihvatio od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ova akademija je prošle godine objavila dokument i poslala ga Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću, baš kao i zloglasna SANU 1986, a potom i 2011. sačinila memorandume, od kojih je prvi doveo do krvavih ratova na Balkanu i slijedio ga je Milošević, a drugi u miru slijede Vučić, Dodik...

- BiH treba priznati pravu, oslobodilačku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i odbrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima, osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet te odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija - poručili su iz HAZU-a u maju 2022.

O opasnostima koje su se ponovo nadvile nad Bosnom i Hercegovinom sve glasnije govore evropski parlamentarci, profesori koji se bave zločinima i genocidom, pravni eksperti.

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida Državnog univerziteta Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale, prije nekoliko mjeseci je rekao kako je osim "srpskog" postojao još jedan svijet koji prijeti Bosni, a to je "hrvatski svijet". Podsjetio je kako je utvrđeno da su hrvatski državljani bili uključeni u zločine u Bosni u okviru onoga što je ocijenjeno kao UZP i "oružani sukob međunarodnog karaktera". Agresija izvršena iz Srbije i Hrvatske na BiH, prema Pettigrewu, nije procesuirana kao "zločin agresije" jer Haški tribunal jednostavno nije imao nadležnost za to.

lako nije procesuiran kao "zločin agresije", u zajedničkom pismu dva bivša visoka predstavnika, Valentina Inzka i Christiana Schwarz-Schillinga, upozorava se da "Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 1990-ih. Oni njeguju veoma bliske odnose sa Rusijom. Stoga se bojimo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti na Zapadni Balkan, prije svega na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo".

- Kako SAD, EU i NATO nastavljaju da odlučno odgovaraju na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, nastojeći da poraze ideologiju ruskog svijeta i da procesuiraju Rusku Federaciju za ratne zločine, uključujući i zločin agresije, tako se moraju suprotstaviti i naporima Srbije, Republike Srpske i Hrvatske da potkopaju suverenitet BiH kako bi postigli svoje ciljeve agresije iz 90-ih. Za razliku od ruskog, hrvatskog i srpskog svijeta, visoki predstavnik i međunarodna zajednica imaju obavezu da podrže demokratski svijet u Bosni na način koji odgovara na glasove građana koji traže pravo na građansko uređenje države, a to Bosnu približava članstvu u EU i NATO-u - zaključio je Pettigrew.​​​​​​​