Bosna i Hercegovina je u neslavnom društvu nekolicine evropskih zemalja koje još uvijek nisu dobile vakcinu protiv koronavirusa, niti je iko od njenih građana vakcinisan godinu dana od početka pandemije.

Zato su se vlasti entiteta Republika Srpska, uz malu pomoć Srbije, odlučili za nabavku ruskih vakcina. Ove sedmice, u prvom kontingentu, u BiH je stiglo prvih 2,000 doza ruske vakcine Sputnik V za 1,000 osoba.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, da bi u drugoj polovini februara trebalo da stigne još 200,000 doza za 100,000 osoba i isto toliko do polovine marta.

Na istoj je konferenciji za novinare Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao kako je data saglasnost da se za nabavku 400,000 doza ruske vakcine za RS za 200,000 osoba izdvoji 15 miliona maraka.

Problem sa ruskom vakcinom je u činjenici da je ona stavljena na tržište iako tokom njezinog razvoja nisu provedene sve uobičajene mjere provjere. Ni danas, iako je od početka proizvcodnje ruske vakcije prošlo nekoliko mjeseci, nema dovoljno informacija o tome šta je zapravo Gam-COVID-Vac, što je zvaničan naziv za rusku vakcinu.

Testiranje vakcine provodi se u tri faze ali prema do sada poznatim informacijama Rusija je odlučila preskočiti nekoliko stepenica i registrirati vakcinu prije nego što je uopće započela fazu III.

Ruske vakcine nabavljene su nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao da je dobio garancije da će u Republiku Srpsku stići oko 100,000 vakcina protiv koronavirusa.

Dodik je rekao da u BiH postoje sve veći problemi u vezi a obezbjeđivanjem vakcina unatoč činjenici da su entiteti RS i Federacija BiH kroz zajednički program COVAX uplatili novac za vakcine. 

Ministarstvo zdravstva drugog bh. entiteta, Federacije BiH, potpisalo je sporazum o nabavci vakcina posredstvom Programa globalne distribucije (COVAX), kojeg realizira Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali još uvijek nema informacija kada bi prvi kontingent vakcina mogao stići u zemlju.

Broj zaraženih koronavirusom od početka pandemije u BiH je premašio 120,000, a građani osjećaju zabrinutost i nesigurnost zbog činjenice da vakcinacija još uvijek nije počela.

Vakcinacija je u  zemljama regije Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji počela u decembru prošle godine. U Srbiji je do sada vakcinisano oko 400,000 ljudi i to vakcinama kompanija Pfizer / BioNTech, kao i onim iz Kine i Rusije. Baš kao i u BiH, vakcinacija još uvijek nije počela ni u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, ni na Kosovu.