Tehnička pogreška na internetskoj stranici izraelskog državnog arhiva otkrila je da je istaknuti izraelski političar 1948. rekao da može "oprostiti slučajeve silovanja" počinjenih nad palestinskim ženama u nasilju koje je prethodilo osnivanju izraelske države.

Aharon Zisling, koji će kasnije postati ministar poljoprivrede, kazao je to tokom sastanka vlade na kojem se raspravljalo o ratu koji je doveo do stvaranja Izraela.

"Recimo da su se slučajevi silovanja dogodili u Ramleu. Mogu oprostiti slučajeve silovanja, ali neću oprostiti druga djela", rekao je Zisling.

Zislingove primjedbe, koje su trebale biti cenzurirane digitalnim zamračenjem na internetskoj stranici državnog arhiva, bile su dio dokumenta s detaljima zapisnika sastanka iz jula 1948.

Tokom događaja koji su započeli 1948. godine i koji su Palestincima poznati kao Nakba ili Katastrofa, izraelski vojnici su ubili oko 15.000 Palestinaca i protjerali oko 800.000 ljudi iz njihove domovine.

Zislingovi komentari otkriveni su zbog tehničkog kvara koji je omogućio otkrivanje digitalnog zamračenja na dokumentu jednostavnim klikom.

Dokumenti su također otkrili da je David Ben-Gurion, čovjek koji će postati prvi premijer zemlje, kasnije na istom sastanku rekao da neka palestinska sela moraju biti izbrisana jer "predstavljaju veliku opasnost".

Cenzurirana verzija dokumenta pokazuje kako Ben-Gurion kaže: "Ja sam protiv masovnog rušenja sela", ali nakon što je zamračenje uklonjeno, čini se da je dodao: "Ali postoje mjesta koja predstavljaju veliku opasnost i moramo ih izbrisati... "

Institut Akevot, izraelski istraživački centar, zatražio je pristup zapisniku sastanka.

U decembru 2021., list Haaretz i Institut Akevot otkrili su detalje o tri masakra koja su počinile izraelske snage u selima Reineh, Meron i Al-Burj 1948. godine.

Ti dokumenti pokazuju da su istaknuti izraelski čelnici "u stvarnom vremenu znali za krvlju natopljene događaje koji su pratili osvajanje arapskih sela".