Predsjednik Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona Edin Mušić komentirao je za Faktor aktuelne pregovore vezane za formiranje vlasti u ovom kantonu.

- U svakom slučaju mi smo uključeni u razgovore u vezi sa uspostavom vlasti u HNK. Razgovaramo prije svega sa HDZ-om. Uz nas je tu NES. Tokom proteklih dana imali smo nekoliko tih susreta. Mislim da smo dosta približili te neke stavove vezane za taj cjelokupni pristup posmatranja vlasti u HNK. Ostale su određena pitanja koja bi trebali da razmotrimo - kazao je Mušić.

Danas bi se trebala održati i sjednica Izvršnog odborana kojoj će se, dodaje on, analizirati dosadašnji tok razgovora i vidjeti u kom smjeru dalje da se kreću.

- S druge strane HDZ je uspio da okupi drugu grupaciju tzv. probosanskog bloka. U toj grupaciju su SDP, NiP i, ono što je nama posebno zanimljivo, DF koji ima dva svoja zastupnika. Bojimo se jedne nove pojave da ukupno u toj grupaciju imaju dva, odnosno tri Bošnjaka koji bi trebali da odlučuju. Ono što je zanimljivo da ova dva zastupnika DF-a koja su se našla u toj grupaciji direktno razgovaraju sa HDZ-om koji je to dosad problematizirao. Mi smo malo time iznenađeni i očekujemo da se na neki način tu desi nešto u okviru ovog bloka vezano za kvalitetno, funkcionalno uspostavljanje vlasti u HNK - naveo je Mušić.

Mušić je komentirao i navode da se SDA odriče jednog ministarstva u korist HDZ-a kako bi bili dio vlasti u HNK.

- Ne radi se o tome. To su medijske spekulacije. Mi posmatramo funkcionalni sistem vlasti. Tu smo dugo vremena i znamo šta znači zakonodavna i izvršna vlast - rekao je Mušić, ne odgovorivši konkretno na pitanje koliko bi ministarstava pripalo HDZ-u a koliko SDA i partnerima.

Politički blok okupljen oko HDZ-a BiH s 11 skupštinskih zastupnika nezaobilazan je faktor u formiranju Vlade HNK, a predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a HNK Stjepan Bošković jutros je Feni kazao kako je ponovno SDA bliža ulasku u Vladu iako je jučer naveo da će vjerovatno "nastaviti sa SDP-om konkretizaciju".

- Obje političke grupacije iskazale su spremnost za saradnju, no neki nisu spremni popustiti. Sa šest ruku žele imati utjecaj kao da ih imaju deset - kazao je Bošković, a što se odnosi na grupaciju SDP, DF i HDZ 1990.

U pregovorima o formiranju Vlade HNK ključno je pitanje omjera snaga u izvršnoj vlasti kantona. HDZ BiH traži da broj ministara u Vladi bude proporcionalan broju zastupnika u Skupštini, odnoso podjelu ministarstava u omjeru sedam nasprema pet.

Mirsad Klepo, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNK, jučer je za Faktor naveo kako sve zavisi od ispunjenja njihovih zahtijeva, ali i konsultacija sa vrhom stranke.

- Sve to mora ići uz saglasnost vrha stranke. Ovlašteni smo da pregovaramo, ali nismo konačni subjekt, naravno. U konačnici, vrh stranke odlučuje kako će se sve to završiti. Danas ćemo vidjeti kako će sve to izgledati i onda će uslijediti konačne konsultacije unutar stranke. Mi se krećemo u okviru ovlaštenja i stavova stranke, što je i logično – kazao je Klepo.

Prema Faktorovim nezvaničnim informacijama, centrala DF-a u Sarajevu se također bavi ovim pitanjem danas, a pojedini istaknuti članovi te stranke žestoko se protive kombinacaji u kojoj DF ulazi u vlast HNK u grupi sa SDP-om i NiP-om te na način da u tom slučaju HDZ ima mehanizam preglasavanja u budućoj Vladi HNK.

U međuvremenu, Demokratska fronta ostat će opozicija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 Odlučeno je ovo nakon konsultacija sa Predsjedništvom stranke, naveo je Mirsad Klepo, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNK.

- Napravili smo političku procjenu. Uglavnom, što se tiče DF-a, ostajemo u opoziciji - dodao je on za Faktor.