Na osnovu odluke Vlade FBiH donesena krajem jula 2022. godine JP Aerodrom Bihać raspisalo je javni poziv da se jave vlasnici zemljišta u naselju Golubić, u kojem se gradi aerodromska pista, i da se dogovore o otkupu zemljišta, pojasnio je za Faktor Anel Hadžić, direktor JP Aerodroma Bihać.

“Otkup zemljišta od građana vršit će se u više faza. U prvoj fazi namjera je da otkupimo 240 hiljada kvadratnih metara da se riješe imovinsko-pravni odnosi na ukupnoj dužini piste od 1.800 metara s pratećim sadržajima s putničkim tehničkim blokom. Dakle, otkupljuje se dio zemljišta da bi se mogla početi graditi kompletna infrastruktura. Godine 2018. već je otkupljeno 264 hiljade kvadratnih metara zemljišta”, pojašnjava Hadžić.

Planiraju se još dvije faze otkupa privatnog zemljišta koje će se nalaziti unutar zaštitnog pojasa aerodroma, što će uslijediti kasnije.

“Otkup zemljišta se vrši po odluci Vlade FBiH, koja je za ovu namjenu osigurala, pored 10 miliona maraka koji su ranije utrošeni na izgradnju aerodroma, dodali još 25 miliona maraka. Od ovih 25 miliona KM za ovu fazu eksproprijacije Vlada FBiH je namijenila pet miliona maraka. U augustu smo vlasnicima zemljišta isplatili milion i 80 hiljada maraka i u roku od 30 dana vlasnicima zemljišta isplaćujemo novac”, ističe direktor Aerodroma Bihać.

Prema Hadžićevim riječima, kako bi se omogućio nastavak izgradnje poletno-sletne piste na budućem aerodromu, potrebno je isplatiti 180 naknada vlasnicima i suvlasnicima ekspropriranih zemljišnih parcele po cijeni 17,29 maraka po kvadratu.

“Očekujemo da će aerodrom biti izgrađen za četiri godine ukoliko bude sve išlo po zacrtanom planu. Ovaj projekt finansira se isključivo sredstvima Vlade FBiH i već je uložila oko 35 miliona maraka. Procjena je da bi kompletan projekat izgradnje aerodroma koštao oko 105 miliona maraka”, tvrdi Hadžić.

(Izvor: Faktor)