Prvo će stići 100.000 doza, saznaje Faktor. Vakcine bi trebalo da stignu u Federaciju Bosne i Hercegovine narednog četvrtka.

Odabrani dobavljači su MGM Farm d.o.o. Kakanj i Krajina Group iz Banje Luke. Obje firme nabavljaju ruske vakcine Sputnik V. Ukupno će preko ovih firmi biti nabavljeno 350.000 hiljada vakcina.

Federacija se odlučila na nabavku vakcinu nakon što je u ovom segmentu zakazalo Vijeće ministara BiH. Epidemiološka situacija u našoj zemlji se iz dana u dan pogoršava, najteže je trenutno u Kantonu Sarajevo gdje su bolnički kapaciteti popunjeni.

- Ad hoc grupa je odradila svoj posao. Poslala je pisma na 40 adresa, a dobila odgovor od sedam-osam kompanija. Došle su četiri ponude. Zanimljivo da je cijena od svih sedam, ponuda bila 17 eura po dozi. Radi se o tržišnoj cijeni koja se iskristalisala. Izabrali smo dvije kompanije za vakcine Sputnik V, MGM Farm Kakanj koja najbrže može nabaviti vakcine, i tu je Krajinagroup iz Banje Luke. Prvi kontingent ne smije biti manji od 100.000 doza - rekao je Novalić danas u Mostaru.

Dodaje da se ne može nabaviti više od 350.000 doza i da će ugovor sa dobavljačima potpisati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

- Prometnik da bi nam prodao vakcine mora uraditi registriraciju u Agenciji za lijekove BiH. Nas zanima registracija lijeka. Obje kompanije su ponudile Sputnik V, ušle su u naš izbor zbog brzine i kriterija. Najbolja je vakcina ona koja dođe prva, nije važno koja je vakcina - rekao je Novalić.

Osvrnuo se i na nabavku vakcina preko COVAX mehanizma, kazavši da ako bude potrebe, da će 14 miliona KM koliko su dali za nabavku vakcina, povući i iskoristiti za direktnu nabavku.

Izvor: Faktor