Crnogorski parlament izabrao je u četvrtak većinom glasova 43. vladu koju predvodi premijer Dritan Abazović, ali i prvu manjinsku vladu u historiji te zemlje.

Nova vlada ima četiri potpredsjednika i ukupno 18 ministarstava, a u njoj su pored Abazovićeve Ujedinjene reformske akcije i predstavnici manjinskih stranaka koje predstavljaju Hrvate i Bošnjake, te Socijaldemokratska partija i prosrpska Socijalistička narodna partija.

Demokratska partija socijalista predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića podržala je Abazovićevu vladu, ali njeni predstavnici nisu zastupljeni u njoj.

Abazović je u izlaganju istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku niju, održivi razvoj i zaštita okoliša, kao i afirmacija djece i mladih.

Svi članovi vlade dužni su baviti se budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti, rekao je on.

"Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nisu direktno sarađivali", rekao je Abazović.

Agresija Rusije na Ukrajinu izazvala je burna geopolitička kretanja, ali ta nova kriza otvorila je nove perspektive za Crnu Goru, rekao je.

"Vjerujem da Crna Gora može zatražiti ubrzani prijem i da hitnim, ali mudrim odlukama može uskoro postati punopravna članica EU. Ovo je naš najvažniji cilj", rekao je Abazović.

Crnogorski parlament početkom februara izglasao je nepovjerenje vladi Zdravka Krivokapića nakon sukoba Krivokapića i njegovog tada jedinog potpredsjednika Dritana Abazovića.

Upravo su koalicije koje su predvodili Abazović, Krivokapić te čelnik Demokrata Aleksa Bečić nakon parlamentarnih izbora 2020. godine oformili koaliciju koja je prvi put nakon 30 godina vlasti u opoziciju poslala DPS Mila Đukanovića.

Dritan Abazović je po nacionalnosti Albanac i prvi predsjednik crnogorske vlade koji dolazi iz manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Prema koalicijskom sporazumu manjinska vlada trebala bi voditi zemlju godinu dana do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Također, valja istaći da će Bošnjaci imati dva ministarska mjesta u novoj vladi. Naime, Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke, bit će potpredsjednik najvišeg izvršnog tijela ove države i ministar kapitalnih investicija, dok će još jedan član Bošnjačke stranke Admir Adrović biti ministar rada i socijalnog staranja.

Kako je objavljeno iz ove političke organizacije, bit će konstruktivan partner u radu Vlade.

"Jaka Bošnjačka stranka, garant je jake i razvijene Crne Gore i prepreka daljnjoj marginalizaciji bošnjačkog naroda", navode.