Na području Peštera, u blizini Sjenice, održana je vojna vježba Vojske Srbije. Nazvana simbolično "Munjeviti udar 2021" imala je za cilj da javnosti u regiji prikaže borbenu spremnost za, kako kažu, "odbranu Srbije".

I prije održavanja vježba je izazvala mnogo polemike jer se održavala na području koje je većinski naseljeno Bošnjacima. Stanovnici Pešteri uglavnom žive od poljoprivrede, grane koja se tradicionalno veže za to podneblje.

Upravo zbog toga, mještani su sa rezervom gledali na održavanje vojne vježbe, jer su bili svjesni da će nakon nje na njihovom poljoprivrednom zemljištu i usjevima ostati značajna šteta. 

Prema pisanju regionalnih medija, nezadovoljstvo Bošnjaka na Pešteri primjetno je jer im vlasti Srbije nisu isplatile  adekvatnu nadoknadu štete, koja je izuzetno velika. 

Stanovnici s razlogom strahuju od organiziranja novih vojnih vježbi, koje osim što uznemiravaju, za sobom ostavljaju i ozbiljne posljedice. 

Da se zaključiti da Bošnjaci ne žele više na svojim privatnim posjedima vojne vježbe, niti haos koji za njima ostaje. Slike zaostalog nauružanja koje je korišteno tokom vježbe, razorenže poljoprivredne površine, uništenih bunara... samo su neki od razloga zbog čega se Bošnjaci ovog kraja protive vojnim aktivnostima na području Peštera. 

Iako su se Bošnjaci Sandžaka i ranije susretali sa ovakvim pojavama na Pešteru, ovoga puta izgleda da je situacija ozbiljnija, te da vlasti u Srbiji trebaju da dobro razmisle o budućim vojnim aktivnostima na ovom području.