Većina, tačnije 57 posto britanske javnosti smatra da bi premijer Velike Britanije Boris Johnson trebao podnijeti ostavku, prema hitnoj anketi koju je YouGov proveo 12. aprila, na dan kada je utvrđeno da je prekršio zakon zbog “partygatea”.

Johnson je prvi britanski premijer koji je uhvaćen u kršenju zakona dok je bio na vlasti. Sada se suočava sa zahtjevima za povlačenje koji dolaze iz opozicione laburističke partije, ali iz redova njegove konzervativne stranke. Međutim, prema britanskom zakonu, na njemu ili na većini njegove stranke jeste da odluče hoće li Johnson otići s mjesta premijera. Trenutno ne pokazuje nikakve naznake da će to učiniti.

Kako to pokazuje grafikon, velika većina Britanca želi da Johnson podnese ostavku, a samo 30 posto ispitanika reklo je da bi trebao ostati na svojoj poziciji. Taj je osjećaj rasprostranjen širom Velike Britanije.

Johnson se suočava s teškim kritikama u Londonu, gdje čak 62 posto ispitane javnosti smatra da bi trebao podnijeti ostavku.

U Škotskoj je najveći nivo neodobravanja, više od dvije trećine ljudi, 67 posto, vjeruje kako je vrijeme da ode. Jug, koji je proteklih godina privukao više plavih glasača, malo je prešao 51 posto.

Boris Johnson, njegova supruga Carrie Johnson i ministar financija Rishi Sunak, svi su dobili novčane kazne nakon što ih je Metropolitan policija proglasila krivima za prisustvovanje 56. rođendanu premijera u ulici Br. 10 u Downing Streetu prošlog ljeta. Premijer Johnson kršio je Covid pravila dok je cijela zemlja bila u izolaciji.

U drugoj anketi, YouGov je otkrio da 75 posto stanovništva misli da je Boris Johnson svjesno lagao kako nije znao da je prekršio pravila karantina. Samo 12 posto ljudi misli je da je premijer bio iskren.

YouGov je britanska međunarodna kompanija za istraživanje tržišta i analizu podataka zasnovana na Internetu sa sjedištem u Velikoj Britaniji, čije se ankete i istraživanja smatraju relevantnim.

(Izvor: Statista)