Migraciona kretanja predstavljaju proces koji prati čovječanstvo od njegovog nastanka. Gotovo da ne postoji narod koji u određenom periodu svoje historije nije bio primoran da zbog različitih okolnosti napusti svoje mjesto življenja. Najčešći razlozi zbog kojih se pojedinci i grupe opredjeljuju na iseljevanje su ekonomski aspekt i sigurnost.

Jedna od najpoznatijih "migrantskih nacija" jesu Irci, kojih, prema procjenama, više od sedamdeset miliona živi izvan domovine Irske. Irci su od 1700. godine započeli sa iseljavanjem pa stoga ne čudi što u Sjedinjenim Američkim Državama ima oko četrdeset miliona stanovnika koji su porijeklom iz Irske.

Uzmemo li u obzir da trenutno u Republici Irskoj živi nešto manje od pet miliona stanovnika, biti će nam jasno zbog čega su Irci u svijetu poznati kao jedna od najvećih migrantskih zajednica.

Irci su u posljednjih desetak godina od iseljeničke zemlje, postali jedna od poželjnijih destinacija za useljavanje. Posebno je Irska interesantna Poljacima, ali i Hrvatima koji su u ovoj zemlji izuzetno dobro organizirani, o čemu govore mnogobrojna udruženja i medij koje Hrvati imaju u Irskoj. 

Kada je riječ o irskoj dijaspori, oni su svoju misiju izvan domovine obavili izuzetno dobro, a u prilog ovoj konstataciji jeste veliki broj lobističkih centara i pojedinaca koji su svojim zalaganjem direktno pomogli razvoju svoje države. 

Irski primjer može poslužiti svim iseljeničkim zajednicama, posebno bošnjačkoj odnosno bosanskohercegovačkoj, koja može učiniti puno toga za svoju domovinu. 

Joe Biden, aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država porijeklom je Irac, kao i njegova bliska saradnica Samantha Power. 

Oni i mnogobrojni iseljenici irskog porijekla, koriste svaku priliku za promociju zemlje svoga porijekla. 

U istraživačkom radu pod nazivom "Sretni kao Irci", autorica Alida Vračić, detaljno opisuje dostignuća irske dijaspore koja je godinama u nazad na usluzi svojoj domovini.

Više o temi: Irski model saradnje domovine i dijaspore