Više od 1.100 izraelskih doseljenika nasilno je ušlo u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) u srijedu, saopštio je Ured islamskog vakufa, kojim upravlja Jordan, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Islamskog vakufa koji nadgleda sveta mjesta u Al-Qudsu, navodi se da je 1.180 doseljenika ušlo u kompleks i tamo ostalo više od tri sata.

Očevici navode da je desetine policijskih snaga raspoređeno u dvorištu džamije prije nego što je doseljenicima dozvoljeno da uđu u kompleks.

Policija je nasilno evakuisala muslimanske vjernike iz dvorišta džamije prije nego što je omogućila doseljenicima da se kreću u grupama, dodali su očevici.

Prema njihovim riječima, policija je upotrijebila gumene metke kako bi rastjerala Palestince, koji su protestovali protiv upada doseljenika u kompleks Al-Akse. Najmanje jedan Palestinac je navodno povrijeđen.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu Al-Akse, kada su povrijeđene stotine vjernika.

Stotine jevrejskih doseljenika ovih dana ulazi u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.