Viktorija je postala prva australska država koja je zabranila isticanje nacističke svastike.

Prema novom zakonu, ljudima koji namjerno izlažu nacistički simbol prijeti kazna do godinu dana zatvora ili novčana kazna od 22.000 australskih dolara.

Premijer ove australske države Dan Andrews rekao je da "niko nema pravo širiti rasizam, mržnju ili antisemitizam".

Kao i na mnogim mjestima širom svijeta, Australija je u posljednje vrijeme doživjela nagli porast antisemitskih incidenata. Samo u jednom mjesecu prošle godine imala 88 incidenata, što je nacionalni rekord.

Viktorija već ima zakone protiv govora mržnje, ali su ih kritizirali zbog "praznina".

Potreba za reformom pojačala se 2020. godine kada je jedan bračni par podigao zastavu sa svastikom iznad svog doma, razbjesnivši lokalnu zajednicu.

Državni dužnosnici nazvali su novi zakon "trenutkom ponosa". Tri druge države rekle su da će uvesti slične zakone.

"Nacistički simbol veliča jednu od najgnusnijih ideologija u historiji. Njegovo javno isticanje ne čini ništa osim što uzrokuje dodatnu bol i podjele", rekla je viktorijanska državna tužiteljica Jaclyn Symes u izjavi, piše BBC.

Međutim zakon predviđa izuzetke za prikazivanje simbola kao što je u historijskom, obrazovnom i umjetničkom kontekstu. Također se može koristiti u hinduističkim, budističkim i džainističkim religijskim kontekstima, kao što je to bilo stoljećima.

Ljudi će biti procesuirani samo ako se usprotive prvom upozorenju za uklanjanje simbola. Novi zakon će stupiti na snagu za šest mjeseci.