Nova vrsta tehnike datiranja koja koristi davnu solarnu oluju kao referentnu tačku otkrila je da je naselje bilo izgrađeno 1021. godine, 471 godinu prije prvog putovanja Kolumba. Tehnika je korištena na tri komada drveta uzetog iz naselja, a svi uzorci su pokazivali na istu godinu.

Vikinško putovanje predstavlja višestruku prekretnicu za čovječanstvo. Naselje nudi najranije poznate dokaze o prekookeanskom putovanju. Također označava mjesto gdje su ljudi hiljade godina ranije ušli u Sjevernu Ameriku preko kopnenog mosta koji je nekad povezivao Sibir s Aljaskom.

"Ove bi sjeverne Evropljane trebalo pohvaliti kao prvu ljudsku zajendicu koja je prešla Atlantik", rekao je geoznanstvenik Michael Dee sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj, koji je vodio studiju objavljenu u časopisu Nature.

Vikinzi su krenuli kroz Europu, ponekad kolonizirajući, a ponekad trgujući ili napadajući. Posjedovali su izvanredne vještine gradnje brodova i plovidbe te su osnovali naselja na Islandu i Grenlandu.

“Mislim da je pošteno opisati putovanje i kao potragu za novim izvorima sirovina”, rekao je Dee i dodao: “Mnogi arheolozi vjeruju da je glavna motivacija za traženje ovih novih teritorija bila otkrivanje novih izvora drveta prije svega. Općenito se vjeruje da su otišli s Grenlanda, gdje je drvo prikladno za gradnju iznimno rijetko."

Vikinško doba tradicionalno se definira od 793. do 1066. godine, što predstavlja širok vremenski raspon za transatlantski prijelaz. Uobičajeno radiokarbonsko datiranje – određivanje starosti organskih materijala mjerenjem njihovog sadržaja određenog radioaktivnog izotopa ugljika – pokazalo se previše nepreciznim u slučaju L'Anse aux Meadowsa, koji je otkriven 1960. godine, iako je postojalo opće uvjerenje da se radi o 11. stoljeću.

Nova metoda datiranja oslanja se na činjenicu da solarne oluje proizvode prepoznatljiv radiougljikov signal u godišnjim prstenovima rasta stabla. Bilo je poznato da je došlo do značajne solarne oluje - izbijanja visokoenergetskih kozmičkih zraka sa Sunca - 992. godine.

U sva tri ispitana komada drveta, od tri različita stabla, formirano je 29 prstenova rasta nakon onog koji je nosio dokaze o solarnoj oluji, što znači da je drvo posječeno 1021. godine, rekla je arheologinja sa Sveučilišta Groningen Margot Kuitems, prva autorica studije.

Dee je rekao da lokalni autohtoni stanovnici nisu rezali drvo jer postoje dokazi o metalnim oštricama koje nisu posjedovali.
Koliko su Vikinzi boravili u tom naesljeu ostaje nejasno, možda desetljeće ili manje, a možda je u svakom trenutku bilo prisutno 100 ljudi, rekao je Dee. Njihove su građevine nalikovale nordijskim zgradama na Grenlandu i Islandu.

Usmena povijest zvana “islandske sage” prikazuju prisutnost Vikinga u Americi. Zapisi koji su nastali stoljećima nakon ovih događaja opisuju vođu po imenu Leif Erikson i naselje zvano Vinland, kao i nasilnu i mirnu interakciju s lokalnim narodima, uključujući hvatanje porobljenih ljudi.

Godina 1021. otprilike odgovara izvještajima iz sage, rekao je Dee, dodajući: "Stoga se postavlja pitanje, koliko su ostale avanture u sagi istinite?"

Izvor: The Guardian