Le Van Tri osuđen je na pet godina zatvora zbog širenja opasne zarazne bolesti (virusa korona) na osam osoba, od kojih je jedna umrla od komplikacija do kojih je dovela zaraze, objavile su novine Thanh Nien. Njegova kazna zbog nepoštivanja ograničenja kretanja također je uključivala kaznu od 20 miliona donga, što iznosi oko 880 dolara.

Ovaj 28-godišnjak se nonšalantno vratio motociklom u svoju kuću u provinciji Ca Mau, iako je prethodno morao biti u 21-dnevnoj karantini jer je prije toga bio na poslu u gradu Ho Chi Minhu, najvećem u zemlji.

On nije ispoštovao upute medicinskih radnika na kontrolnim punktovima o obaveznom boravku u karantinu, a uz to je čak dao i lažni iskaz o svom kretanju.

Presuda je donijeta nakon jednodnevnog suđenja na Narodnom sudu u Ca Mauu.

Vijetnam se dugo hvalio da je obuzdao širenje virusa korona, ali se borio da održi taj status otkako se u proljeće pojavio novi val infekcija. Od utorka Vijetnam bilježi dnevni prosjek od oko 12.500 novih slučajeva, prema podacima koje je prikupio Centar za sistemsku nauku i inženjerstvo na Univerzitetu Johns Hopkins.

Također, valja dodati da je Vijetnam do sada vakcinisao nešto manje od tri posto populacije.