Usvajanje Zakona o nepokretnosti za potrebe vršenja vlasti u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) je još jedno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i ranijih odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika kada je u pitanju državna imovina, izjavio je za Anadolu Agency (AA) delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković.

Zakon je usvojen večeras nakon cjelodnevne rasprave, a za njega je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo četvero, dok je suzdržanih bilo 15.

Iz svih ranijih odluka, podcrtao je Tabaković, jasno je navedeno da se takva pitanja moraju rješavati na nivou BiH.

”Nažalost Milorad Dodik je nastavio po starom receptu i sve više uviđam da je on nagrađen za svoje antiustavno djelovanje i od strane domaćih, ali i međunarodnih političara. Nadam se da će predstavnici 'osmorke' konačno shvatiti da je u proteklom periodu upravo njihov koalicioni partner Milorad Dodik bio remetilački faktor zajedno sa HDZ-om. S obzirom da nema njihove reakcije to znači da se oni drže stava nemojte da 'zvanično Sarajevo nervira dobrog Dodika'. Nažalost klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nije uspio zaustaviti usvajanje navedenog zakona, između ostalog smo imali priliku vidjeti da su u koalicionom odnosu, jer SNSD kontroliše i Vijeće naroda, ali i klub”, istakao je Tabaković.

Dodik, naglašava Tabaković, sigurno neće stati sa svojom antiustavnom retorikom i kršenjem zakona i Ustava BiH.

”Njegov plan da ponovno organizira 'paradu srpskog ponosa' jasno govori da on ne planira stati. Ove godine je išao korak dalje pa je organizaciju prenio u Istočno Sarajevo. Poruka je i nadležnim institucijama, prije svega Tužilaštvu BiH, i zvaničnicima međunarodne zajednice da reaguju. Njegovi novi koalicioni partneri moraju da pošalju jasnu poruku da je Milorad Dodik glavni remetilački faktor u BiH, ili je ovo sve dogovoreno u koalicionom sporazumu. Ne bude li adekvatne reakcije, nemoj da nas iznenadi plan Milorada Dodika da u nekoj narednoj godini pokuša paradu prenijeti u glavni grad BiH, jer aktualno Sarajevo šuti”, stava je delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković.