Danas je u Sarajevu održan sastanak Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine s rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Sastanku su također prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a Alfred Kamer, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u Paul Hilbers, šefica Misije MMF-a u BiH Alina Ianku i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Jevel.

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog vijeća BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini.

Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti s nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog savjeta BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

"Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.