Politika | 09.04.2023.

Plan za 2023. godinu

Vijeće ministara BiH najavljuje 28 zakona, jedan od njih uključuje i novi kanal u javnom RTV sistemu

U uvodnom dijelu objavljenog Programa rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu govori se i o "legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda" u Predsjedništvu BiH i domovima naroda i provedbi odluke Ustavnog suda BiH, na čemu također insistira HDZ čija je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH

R. I.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ovoj godini planira usvojiti 28 novih zakona te izmjene i dopune 21 postojećeg zakona, a među označenim prioritetima je novi zakon o Javnom RTV sistemu čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera.

Na zakonu će raditi Ministarstvo komunikacija i prometa BiH na čijem je čelu Edin Forto (Naša stranka). Na uvođenju kanala na hrvatskom jeziku odavno insistira HDZ.

Prema Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, u planu je izrada i donošenje zakona o sudovima BiH, te zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i zakona o sprečavanju sukoba interesa koji su među evropskim uvjetima i koje su prošle godine HDZ i SNSD oborili u Parlamentu BiH.

U uvodnom dijelu objavljenog Programa rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu govori se i o "legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda" u Predsjedništvu BiH i domovima naroda i provedbi odluke Ustavnog suda BiH, na čemu također insistira HDZ čija je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

"Dodjeljivanje statusa kandidata obavezuje nas na tješnju saradnju te će stoga naše aktivnosti biti usmjerene na veću efikasnost u svim područjima djelovanja, posebno u području vladavine prava i ljudskih prava. To, među ostalim, obuhvata i provedbu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u institucijama koje su po Ustavu određene za zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda (Predsjedništvo BiH i domovi naroda), kao i paket već dobro poznatih presuda Evropskog suda za ljudska prava", piše u Programu rada.

Time je, po svemu sudeći, i u program rada uvršten sporazum s HDZ-om kojim se "Osmorka" obavezala da će provesti odluku Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", a koja se u tumačenju i interpretaciji lidera HDZ-a Dragana Čovića odnosi na "legitimno predstavljanje", odnosno "legitimnog Hrvata" u Predsjedništvu BiH po njegovoj mjeri. Visoki predstavnik Christian Schmidt je nakon što je 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH poručio da je presuda "Ljubić" za njega okončana.

U Programu rada za ovu godinu Vijeće ministara spominje i saradnju s NATO-om i to da će i u 2023. Vijeće ministara raditi na postizanju dogovora o zajedničkim vanjskopolitičkim stajalištima BiH, što uključuje i sve aktivnosti i pitanja iz područja saradnje s NATO savezom.

Među planiranih 28 novih zakona u ovoj godini su zakoni o Pravobranilaštvu BiH, o slobodi pristupa informacijama, o akcizama, o razvojnoj i humanitarnoj pomoći, o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, o javnim nabavkama, o zaštiti bilja, o organizaciji tržišta vinom, o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH, o policijskim službenicima, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, piše Faktor.

Ima i "ponavljača", odnosno zakonskih rješenja čije se donošenje planira godinama kao što su zakon o pomorskoj plovidbi, o hrani...

Detaljan Program rada Vijeća ministara BiH za 2023. možete pročitati ovdje.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Iran, Rusija i Kina, zastrašujući blok u borbi protiv Zapada

Egipatska apatija dovela je do 7. oktobra

Izetbegović: Vidimo starog Vučića, morat će se zaustaviti ove politike

Ukrajina gubi rat, a zapad se suočava sa bolnim izborom: Pomoći sada ili se suočiti sa agresivnom Rusijom