Vijeće Europe, tijelo sastavljeno i finansirano od 47 država Starog kontinenta, pokrenulo je kampanju protiv diskriminacije pokrivenih muslimanki. Veo ili hidžab zabranjeni su u francuskim državnim školama a sve češće se zabrane i pozivi na zabranu čuju i u drugim evropskim zemljama. Kampanja je pokrenuta pod sloganom 'Ljepota različitosti' i to u vrijeme uspona krajnje desničarskih stranaka u Evropi kpoje su krajnje neprijateljski raspoložene prema hidžabu.

Plakati kampanje Vijeća Evrope izazvali su gnjev u Francuskoj što je natjeralo Vijeće Europe da jučer obriše tweetove svoje kampanje, iako ne i svoju odluku da je nastavi podržavati.

Evropska kampanja koja slavi "radost" i "slobodu" nošenja hidžaba otkazana je nakon žestokih prigovora Francuske. Vlada predsjednika Macrona osudila je kampanju Vijeća Evrope kao duboko neprihvatljivu, lijevi političari su je kritizirali, a desničarski kandidati za predsjednika proglasili su je islamističkom propagandom.

Odjel za borbu protiv diskriminacije Vijeća, koji je pokrenuo kampanju za promicanje različitosti, povukao je svoj sadržaj s društvenih mreža, rekavši da će "razmisliti o boljoj prezentaciji ovog projekta". Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka, kazala je da poruke o hidžabu “odražavaju izjave pojedinaca sudionika jedne od radionica projekta i ne predstavljaju stav Vijeća Evrope”.

Nekoliko istaknutih francuskih političara osudilo je poruku i ustvrdilo da hidžab ne predstavlja slobodu, no neke pokrivene muslimanke rekle su da reakcija pokazuje nedostatak poštivanja različitosti i prava na izbor što će nositi u Francuskoj.

Francuska ministrica mladih Sarah El Haïry rekla je da ju je šokirao jedan poster na kojem je prikazana podijeljena slika jedne žene koja nosi hidžab, a druge ne. Integracija svih grupa muslimana u francusko društvo posljednjih godina postaje sve istaknutije političko pitanje. Francuska je dom najveće muslimanske manjine u Evropi, koja se procjenjuje na pet miliona ljudi.

Francuska je 2011. godine postala prva evropska zemlja koja je zabranila veo na javnim mjestima

'Islam je neprijatelj slobode. Ova kampanja je neprijatelj istine', tvitao je ekstremni desničar Eric Zemmour, koji se još nije izjasnio o svojoj kandidaturi ali za kojeg neke ankete predviđaju da bi mogao ući u drugi krug predjedničke trke protiv Macrona.

„Ova evropska kampanja koja promiče islamistički veo je skandalozna i nepristojna u vrijeme kada se milioni žena hrabro bore protiv ovog porobljavanja“, dodala je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Vijeće Evrope jedna je od najstarijih političkih institucija na kontinentu i ima za cilj promicanje ljudskih prava i vladavine prava. Razlikuje se od EU, ali je djelimično finansirana od strane EU, a kampanja je rezultat dviju radionica održanih u septembru s Femyso, forumom muslimanskih omladinskih organizacija.

Korištenje vela, mahrame ili hidžaba predmet je višegodišnje rasprave, kako na Zapadu tako i u muslimanskim zemljama. Tako neki smatraju da je odjeća vjerski simbol koji na Zapadu mora biti prihvaćen na temelju slobode vjerovanja koju propovijeda.

Sa druge strane postoje učenjaci koji se ne slažu u vezi sa vjerskim karakterom vela. Za njih je to stari običaj arapskog stanovništva, tipičniji za ruralna područja nego za velike gradove, a ne nešto što je propisano Kur'anom.

U većini zapadnih zemalja propisi koji su trenutno na snazi imaju za cilj osigurati da muslimanska ženska odjeća ne predstavlja prepreku za integraciju muslimanskih djevojaka i žena u zapadna društva. Takođe, nastoje uvesti pravila identifikacije građana na javnim mjestima, što je nemoguće s najradikalnijim verzijama vela kao što su burka i nikab.

Prastar je i spor među samim muslimanima o ovom pitanju. Prema nekim tumačenjima, Poslanik Muhamed a.s. je uspostavio to pravilo za svoje žene a ono je na kraju postalo obaveza za sve vjernice.

Neki učenjaci, pak, vjeruju da je ta obaveza bila ograničena samo na Poslanikove žene i da se već u njegovo vrijeme nije odnosila na ostale žene te da je već tada bilo mnoštvo otkrivenih žena.

Ono što je počelo kao običaj s vremenom je postalo sveto, ali nikada nije imalo snagu kakvu ima danas zahvaljujući usponu „islamizma“ i nedostatku političkih alternativa tom pokretu u muslimanskom svijetu.