Još otkako je Audrey Hepburn godine 1953. upravljala vespom u "Prazniku u Rimu", talijanski skuter simbol je mladosti i stila. Mnogi su joj Talijani i dalje duboko privrženi, premda je napunila 75 godina.

“Imam vespu 12 godina, ovo mi je treća”, kaže 40-godišnji Marco Guerrieri, knjigovođa iz Rima. “Želio sam nešto originalnije od japanskih skutera, a usto je napravljena od metala, a ne od plastike pa je izdržljivija”, dodao je.

Premda je za njega to najpraktičnija metoda prijevoza, tvrdi da je mnogima statusni simbol. “U mojoj četvrti svi uspješni ljudi voze vespu”.

Rimske pustolovine Audrey Hepburn i Gregoryja Pecka proslavile su vespu 50-ih godina prošlog stoljeća, ali njezina historija počinje 23. aprila 1946, kad je registriran prvi patent za njezinu proizvodnju.

Legenda kaže da joj je ime, koje na talijanskom znači ‘osa’, dao Enrico Piaggio, osnivač istoimene tvornice, jer je zvuk njezina motora podsjećao na zujanje.

Sedamdeset i pet godina i 19 miliona proizvedenih komada kasnije, vespa nije izgubila ništa od svojeg šarma.

“19 miliona djevojaka i mladića, generacije su sanjale i vespom dobile svoju slobodu”, navodi se u entuzijastičnoj izjavi tvornice Piaggo u povodu Vespinog 75. rođendana.

Od početka, 1946. godine, vespe se proizvode u sjedištu tvornice Piaggo u Pontederi u Toskani. Tek su zadnjih godina otvorena i dva inozemna pogona, u Indiji i u Vijetnamu.