Premijer Velike Britanije Boris Johnson također je pozdravio dogovor o prekidu vatre uz opasku da lideri u regionu moraju raditi na traženju dugoročnog rješenja konflikta između Izraleca i Palestinaca koje bi zaustavilo terorizam, prekinulo lanac nasilja i donijelo održiv i pravedan mir.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel istaknuo je kako je ovo šansa za mir i sigurnost građana koja mora biti prihvaćena.

No, nisu svi tako optimistični kao “državnici” i Ujedinjene nacije. Diana Buttu, kanadsko-palestinska pravnica i bivša glasnogovornica Palestinske oslobodilačke organizacije, napisala je na Twitteru da ovo nije prekid vatre, kao što nikada nije ni bio. “Izrael će nastaviti ubijati Palestince na zemlji, na moru, u zraku u narednim danima, sedmicama, mjesecima kao što je uvijek radio tokom 'primirja'”, napisala je Buttu.

Pisac i bloger iz Gaze Refaat Alareer na Twitteru piše da je Izrael prekršio svaki prekid vatre. I Izrael, ne Hamas, prekršit će i ovaj. Izrael će nastaviti opsadu i okupaciju. Izrael će, piše on, nastaviti ubijati farmere i ribare. Izrael će zaraditi milijarde prodajući građevinski materijal za rekonstrukciju Gaze.