Na početku ove godine, još prije rata u Ukrajini koji je poremetio ekonomije širom Evrope, Svjetska banka procijenila je u dokumentu “Globalni izgledi” da će Bosna i Hercegovina ove godine imati najsporiji rast od svih zemalja na zapadnom Balkanu i četvrti najgori rast u cijeloj Evropi. U izvještaju je tada navedeno da će Bosna i Hercegovina ove godine imati rast od tri posto, dok će sve ostale zemlje u regionu imati veći rast. Od Bosne i Hercegovine su u Evropi lošiji, smatralo se, jedino Bjelorusija, koja će imati pad od 2,8 posto, dok će Turska imati rast od dva posto, a Rusija 2,4 posto.

Čini se da je Svjetska banka debelo pogriješila. Bosna i Hercegovina ne da nije “najgora” na zapadnom Balkanu nego je, ako je suditi po posljednjim podacima, definitivno među najboljima. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 5,9 posto. Posmatrano po područjima, u drugom kvartalu ove, u odnosu na isti kvartal prošle godine, znatan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima hotelijerstvo i ugostiteljstvo od 18,6 posto i trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala od 12,6 posto. To je i očekivano zbog oporavka turizma, koji za sobom vuče i trgovinu, ali i sektor popravke motornih vozila zbog velikog broja posjeta naših građana koji žive u inostranstvu.

Rezultat je bolji čak i od procjene Centralne banke Bosne i Hercegovine koja je u drugom kvartalu 2022. godine očekivala ekonomski rast od 4,2%.

“Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja te izvoz, upućuju na to da je i u drugom kvartalu zabilježen rast domaće ekonomije. Ovakav očekivani rast ekonomske aktivnosti u Bosni i Hercegovini implicira realni godišnji rast od 4,8% u prvom polugodištu 2022. godine. Uprkos poremećaju u globalnim lancima snabdijevanja i porastu cijena hrane i energenata u drugom kvartalu zabilježen je značajan rast realnog BDP-a u EU, kao i u drugim zemljama u bližem okruženju, što se pozitivno odrazilo na kretanje domaće ekonomske aktivnosti. Međutim, očekuje se da će ekonomska aktivnost usporiti u drugoj polovini godine, imajući u vidu nastavak nepovoljnih faktora, prvenstveno u snabdijevanju prirodnim plinom i električnom energijom”, navodi Centralna banka BiH.

Koliko je ekonomski rast ostvaren u drugom kvartalu dobar, ali i iznenađujući, svjedoče procjene Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za države iz našeg okruženja. U Albaniji EBRD očekuje ekonomski rast od tri posto u 2022., na Kosovu 4 posto, u Srbiji 3,3 posto, u Sjevernoj Makedoniji 2,7 posto, a u Crnoj Gori 3,7 posto. Veći ekonomski rast od Bosne i Hercegovine očekuje se u zemljama Evropske unije iz našeg okruženja – Hrvatskoj 6,5 posto i Sloveniji 6 posto.

Prema OECD-u, globalni ekonomski rast u ovoj godini očekuje se da će biti 2,2 posto.