Raab je, govoreći u donjem domu britanskog Parlamenta, kazao kako postoje vrlo opsežni dokazi o razmjerama i ozbiljnosti kršenja ljudskih prava protiv Ujgura.

Napomenuo je kako kršenja prava uključuju zatvaranje više od milion Ujgura i pripadnika drugih manjina, njihovo podvrgavanje takozvanom "ponovnom političkom obrazovanju", prisilnu sterilizaciju žena, praćenje pripadnika manjina, prisilni rad, kao i sistemsko ograničavanje usmjereno na vjerski i kulturni život pripadnika manjina. 

Raab je istakao kako sve navedeno potvrđuju izjave žrtava koje su pobjegle iz regije, zatim izvještaji diplomata koji su posjetili regiju te satelitski snimci na kojima se vide porušene džamije. 

Dodao je također kako su u javnost procurili i tajni izvještaji kineskih vlasti koji također potvrđuju ozbiljna kršenja ljudskih prava. 

"Logori, nasumična hapšenja, 'ponovno političko obrazovanje', prisilni rad, mučenja, prisilna sterilizacija žena, sve to ima industrijsku dimenziju. To je zaista zastrašujuće. Barbarizam, za koji mislimo da je nestao, sada ponovo primjenjuje vodeći član međunarodne zajednice", poručio je Raab. 

On je pojasnio da iz tih razloga britanske organizacije javnog ili privatnog sektora pripremaju novi paket kako bi osigurale da ne postanu saučesnici u kršenju ljudskih prava u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur ili da od toga imaju koristi.

U tom kontekstu će biti proširen okvir Zakona o modernom ropstvu, a u slučaju kršenja ljudskih prava u bilo kojoj fazi opskrbnog lanca, trgovina neće biti dopuštena, kompanije koje se ne pridržavaju toga bit će kažnjene novčanom kaznom. Raab je također podvukao da će bilo kojoj kompaniji koja zarađuje prisilnim radom biti zabranjeno učešće na državnim tenderima.