Velika Britanija je danas sankcionirala Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Željku Cvijanović, predsjednicu entiteta Republika srpska, zbog njihovog destabilizirajućeg djelovanja u našoj državi.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u nizu sankcija Velike Britanije za BiH.

Kako se objašnjava, ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sistema utemeljenog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti da potiču de facto secesiju Rs-a – jednog od dva entiteta BiH – što je suprotno ustavu zemlje.

Milorad Dodik poduzeo je akciju za povlačenje Rs-a iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje Genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović koristila je svoju poziciju kako bi potaknula usvajanje zakona u Rs-a kojima se nastoje prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala Genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim istomišljeničkim partnerima, ministarica vanjskih poslova Lit Truss se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije na primjenu sličnih restriktivnih mjera koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je: "Ova dva političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u BiH. Potaknuti Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim strogim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete poništavanjem 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopavanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine."