Insistirajući na tome da saveznici ruskog predsjednika neće imati gdje sakriti svoju imovinu ako dođe do invazije, Foreign Office je, očito radeći u korak sa SAD-om, zaprijetio da će zaplijeniti bogatstvo Putinovog unutrašnjeg političkog kruga i poslovnih podržavatelja.

Truss je, dajući izjavu zastupnicima u ponedjeljak, odbila da navede imena Rusa koji su u opasnosti da budu sankcionirani, rekavši da je cilj stvoriti maksimalnu uznemirenost među Putinovim saveznicima.

Truss je rekla da će nova regulativa, koja će biti na snazi od 10. februara, biti "najteži režim sankcija protiv Rusije koji smo ikada imali" i da će Velikoj Britaniji dati "moć da sankcionira širi spektar pojedinaca i preduzeća".

Ona je rekla da paket znači da Ujedinjeno Kraljevstvo "može ciljati svakoga ko pruža stratešku podršku Vladimiru Putinu".

Laburisti su kritizirali njen paket mjera zbog neuspjeha da ubrza dugo obećavane strukturne mjere za borbu protiv pranja novca u Velikoj Britaniji, uključujući mjere koje je prvi najavio David Cameron 2014. i 2015. godine.

“Godinama su laburisti dizali uzbunu zbog uloge prljavog novca u održavanju Putina na vlasti. Upozorenje za upozorenjem, izvještaj za izvještajem, vlada je spavala za volanom. London je top destinacija za svjetske kleptokrate. Mi smo dom uslugama i onima koji pomažu korumpiranim elitama da sakriju svoje nezakonito stečeno bogatstvo”, rekao je član Laburističke partije u britanskom parlamentu David Lammy.

Američki zvaničnik, izlažući identične planove Bidenove administracije da udari lično bogatstvo Putinovih pomagača, rekao je: “Pojedinci koje smo identifikovali nalaze se u ili blizu unutrašnjeg kruga Kremlja i igraju ulogu u donošenju odluka vlade ili su u najmanju ruku saučesnici u destabilizirajućem ponašanju Kremlja.”

Rusija je transatlantske mjere opisala kao izuzetno alarmantne i vjerovatno će naštetiti poslovnoj klimi u Velikoj Britaniji.

Mreža onih koji su potencijalno podložni sankcijama u Velikoj Britaniji proširuje se u slučaju invazije tako što Ruse i kompanije koje podržavaju Putina čini podložnim zabrani putovanja i zamrzavanju imovine. Ranije su samo pojedinci za koje se smatralo da su krivi za destabilizaciju suvereniteta Ukrajine mogli biti sankcionirani iako Velika Britanija može i jeste sankcionisala Ruse za kršenje ljudskih prava i korupciju.

Trenutno je 180 ruskih pojedinaca i 48 entiteta podvrgnuto sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva, a više od polovine je povezano s destabilizacijom Ukrajine.

Truss, koja bi trebala u Moskvu na razgovore u naredne dvije sedmice, rekla je zastupnicima da prijedlozi znače da će Ujedinjeno Kraljevstvo moći djelovati u korak sa SAD-om.

"Bilo da podržavate agresivne akcije Rusije protiv Ukrajine ili ste od šireg značaja za Kremlj, mi ćemo imati moć da vas sankcioniramo", rekla je ona i dodala: “Neće se imati gdje sakriti. Ovo će predstavljati najstrožiji režim sankcija Rusiji koji smo do sada imali i označiti najveću promjenu u našem pristupu od izlaska iz Evropske unije.”

Referenca na to da ništa nije nedostupno osmišljena je da pokaže da vlada nije odustala od drugih strukturnih mjera. To uključuje reformu registra imovine u vlasništvu prekomorskih građana i javnog registra stvarnog vlasništva na britanskim prekomorskim teritorijama – mjere koje su više puta obećavane, ali se odustajalo kao rezultat protivljenja grada Londona. Neke od najžešćih opozicija dolaze iz zaljevskih država, a ne iz Rusije.

Čini se da će prijedlog zakona o ekonomskom kriminalu koji sadrži mnoge mjere vjerovatno biti odgođen, što je razbjesnilo vladinog antikorupcijskog šefa Johna Penrosea. U Domu lordova u ponedjeljak su ministri bili osporavani zbog njihovih ličnih veza s firmama koje posluju u poreznim oazama.

John Heathershaw, koautor nedavnog izvještaja Chatham Housea o “problemu britanske kleptokratije”, rekao je: “Čini se da je upotreba sankcija ovdje kao ad hoc i preventivna mjera – u suštini kao oblik odvraćanja. Razlog zašto su takve mjere neophodne jeste taj što u Velikoj Britaniji već postoji velika količina novca iz Rusije što su britanske banke, agenti za nekretnine, fudbalski klubovi i kompanije prigrlili taj novac uz minimalne provjere izvora bogatstva i stvarnog vlasništva. Problemi koji su doveli do toga da Velika Britanija pozdravi sumnjivo rusko bogatstvo su strukturalni britanski problemi.”

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov opisao je paket mjera ministrice Truss kao "izuzetno alarmantnu" izjavu koja "potkopava atraktivnost ulaganja i atraktivnost Ujedinjenog Kraljevstva kao takvog".

Dodao je i da će Moskva “pri formulisanju uzvratnih mjera polaziti od svojih interesa“.

“Napad jedne određene zemlje na ruske poslove naravno podrazumijeva mjere odmazde”, rekao je on.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin naglasio je da Ujedinjeno Kraljevstvo sada predvodi "agresivnu liniju" u Evropi u vezi s Ukrajinom. Rekao je da je preuveličavanje "ruske prijetnje" podstaknuto domaćim problemima Britanije.

Rusija je prošle sedmice proširila svoju crnu listu osoblja Evropske unije i zemalja članica za koje su zabranjeni letovi, a za koje je Rusija rekla da su "lično uključeni u promoviranje antiruske politike".