Veličanstvenom ceremonijom i vatrometom završene su 32. Ljetne olimpijske igre koje su u Tokiju održavane od 23. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Olimpijada je najmasovnije svjetsko sportsko takmičenje na kojem se za medalje u različitim sportovima nadmetalo više od 11.000 sportistkinja i sportista iz cijelog svijeta.

Danas su završena sva takmičenja i podijeljene medalje najuspješnijim sportistima. Na ceremoniji zatvaranja Olimpijade su dodijeljene medalje najboljim učesnicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zlatne medalje pripale su kenijskim atletičarima Eliudu Kipchogeu i Peres Jepchirchir.

Olimpijada u Tokiju će ostati upamćena po načinu organiziranja koji je prilagođen uvjetima pandemije COVID-19, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach izjavio je da su sportisti u poteklih 16 dana fascinirali i zadivili svijet na Olimpijskim igrama koje su bile bez presedana.

"Žestoko ste se nadmetali na borilištima, ali i zajedno živjeli, što je snažna poruka solidarnosti i mira. Nadahnuli ste nas idejom ujedinjenja sporta", kazao je Bach.

Ističući kako olimpijski duh i Olimpijada u Tokiju predstavljaju simbol nade i budućnosti, Bach je kazao da Japan i Japanci mogu biti ponosni na organizaciju ovih igara.

Medalje na Olimpijadi u Tokiju osvajali su sportisti i sportistkinje iz ukupno 93 zemlje.

Sportisti SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija s osvojenih 113 medalja, uključujući 39 zlatnih. Druga je Kina s 88 medalja, među kojima 38 zlatnih, domaćin Japan je na trećem mjestu s 58 medalja (27 zlatnih).

Iz regije je Hrvatska bila najuspješnija na Olimpijadi u Tokiju jer je s po tri zlatne i srebrne i dvije bronzane medalje zauzela 26. mjesto. Srbija je 28. s tri zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih medalja.

Iako nisu osvojili niti jednu medalju, sedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji naše države.

Taekwondoista Nedžad Husić je zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68 kilograma, Amel Tuka 6. mjesto u utrci na 800 metara, Larisa Cerić 9. mjesto u džudou u kategoriji preko 78 kilograma, a Mesud Pezer je bio 11. u bacanju kugle.

Mlada plivačica Lana Pudar je bila 19. na 100 metara leptir, a njen kolega Emir Muratović 42. na 50 metara slobodno i 45. na 100 metara slobodno. Najslabiji rezultat iz bh. olimpijskog tabora ostvarila je streljačica Tatjana Đekanović koja je zauzela 47. mjesto od 50 takmičarki u disciplini zračna puška 10 metara.

Naredne Ljetne olimpijske igre održat će se u Parizu 2024. godine, a gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo danas je u Tokiju i formalno preuzela olimpijsku zastavu.