Ako su ikad pojedine naivne duše i neinformirani građani postavljali pitanje za čije interese Fahrudin Radončić radi ono što radi već gotovo tri decenije, upravo su ovih dana mogli da dobiju jasan odgovor. I to baš sa stranica Dnevnoga avaza, u kojem Radončić prema vlastitom tumačenju vrši “konsultantske usluge”. Ovaj dnevni list ubacio je u petu propagandnu brzinu pokušavajući da u bošnjačkoj javnosti legitimizira ideju “malog Šengena”, sada “otvorenog Balkana”, te tako izvrši pritisak na bošnjačke političke predstavnike kako bi i oni pristali na ovu Vučićevu podvalu. Koji je interes inače prefriganog i prijetvornog Fahrudina Radončića za ovakvo otvoreno sluganstvo regionalnim ambicijama Beograda, zna samo Radončić, njegovi naredbodavci te mračne kabine i potpalublja jahti “Porto Montenegra”. Po svemu sudeći, u pitanju su ili krupni interesi ili ozbiljan strah.

Nikako drugačije, osim očajem i strahom, ne može se objasniti Radončićeva odluka da ionako legendarno lažljivi i dezinformativni medij poput Dnevnog avaza učini, ako je to uopće i moguće, još više, čak i karikaturalno, lažljivim. Nivo fake newsa na koji se srozao Radončićev tabloid ponižavajući je čak i za anonimne portale jer rijetko se jedan dnevni list usudio da tako otvoreno i bestidno krivotvori saopćenja stranih ambasada kako je to za potrebe Vučićevog “otvorenog Balkana” uradio Radončić.

Sve to je još i čudnije zbog Radončićeve poznate servilnosti ka stranim ambasadama kojima se redovno, i daleko više nego glasačima, obraćao tekstovima i saopćenjima u Dnevnom avazu u pokušaju da se predstavi kao “prihvatljiviji politički partner”, poslušni kapo bošnjačkog političkog geta, neko koga bi ambasade trebale protežirati i sponzorirati nauštrb autentičnih i autohtonih bošnjačkih političkih predstavnika. No čini se da gazde iz Beograda imaju, barem kada je politički zec Radončićeve težine i gabarita u pitanju, mnogo veću mrkvu, ali i deblju batinu od ovdašnje Američke ambasade, te je u skladu s tim Radončić uskladio i svoje prioritete. O čemu je zapravo riječ?

Nakon što su bošnjački predstavnici, u skladu s državnim i nacionalnim interesima, odbili ući u bilo kakve “integracije” s Vučićevom Srbijom, Radončić, najvjerovatnije žestoko prekoren od Beograda što velikosrpsku navlakušu zvanu “mali Šengen” nije zadovoljavajuće i odgovarajuće promovirao u bošnjačkoj javnosti, počinje pucati rafalnom serijom tekstova u Dnevnom avazu. Na njegovu žalost, svaki ovaj novinski hitac bio je promašaj do promašaja jer, osim njegovog i uvjeravanja nekoliko marginalnih ličnosti, Radončić nije mogao u tim tekstovima pružiti bilo kakvu kredibilnu argumentaciju zašto je ideja stavljanja Bosne i Hercegovine pod dominaciju i političku orbitu Beograda u interesu bošnjačkog naroda.

Radončić je na kraju pokušao da viziji obnovljene srpske hegemonije pruži bilo kakav prizvuk pristojnosti ili barem legitimiteta pa je natjerao svoje “novinare” da zovu Američku ambasadu u Sarajevu i pitaju za izjave. No nije bilo dobrih vijesti za Radončića jer su iz Ambasade sasvim jasno izrazili podršku berlinskom, a ne beogradskom procesu. U silnom očaju ili sam Radončić ili neko od nižerangiranih nesretnika u tornjevskom lancu ishrane dosjetio se reinterpretirati i krivotvoriti izjave Američke ambasade tako da ispadne kako SAD podržava Vučićeve projekte prostoproširene Srbije. Golemo čak i za Radončića i Dnevni avaz.

Naime, u saopćenju Ureda s javnošću Američke ambasade, a koju je prenio i Dnevni avaz, ama baš nigdje se ne vidi da su iz Američke ambasade podržali “otvoreni Balkan”, tačnije dogovor Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. U Dnevnom avazu su se kreativno poigrali s naslovom pa su saopćenje Ambasade u kojem se izražava američka podrška deklaraciji šest balkanskih država u Sofiji, koja govori o formiranju regionalnog tržišta, prišili na kraj sugestivnog naslova tako da ispadne da se radi o “otvorenom Balkanu”, a ne berlinskom procesu! To je potpuno jasno iz saopćenja koje je prenio i sam Dnevni avaz, u kojem se iz Američke ambasade kažu: “Ohrabrujemo svih šest zemalja Zapadnog Balkana da iskoriste nedavni zamajac za daljnji napredak i prihvate se teškog posla da bi realizovale zajedničko opredjeljenje ka formiranju Zajedničkog regionalnog tržišta.”

Šest, a ne tri, Zajedničko regionalno tržište (CRM), a ne “otvoreni Balkan”. Američka ambasada nije izrazila bilo kakvu podršku “otvorenom Balkanu”. Dnevni avaz pod konsultantskom palicom Fahrudina Radončića slagao je po ko zna koji put.

Ovakvo nezapamćeno dezinformiranje javnosti od Dnevnog avaza i dezavuiranje službenog priopćenja mogli bismo svrstati u diplomatski incident, ali cijela ujdurma u suštini je ponajviše u funkciji davanja materijala, bilo kakvog, pa čak i izmišljenog, kojim bi Radončić mogao legitimizirati svoje ponovno i vjerovatno prisilno istupanje u korist proširenja “srpskog sveta”. Potpuno očekivano, isti dan, nekoliko sati kasnije, na stranicama Avaza osvanuo je lažljivi naslov Radončić bio u pravu za “Otvoreni Balkan”: Džaferović i Komšić pretvaraju BiH u evropsku Gazu s podjednako lažljivim nadnaslovom Snažna američka podrška. Tekst je uobičajeno Avazovo štivo u kojem se ranije vlastite laži koriste kao citati i argumenti u korist novijih laži, napadaju se Džaferović i Komšić, kao i svi protivnici “malog Šengena”, javnost se prepada izolacijom te se svesrdno brani Aleksandar Vučić. Uobičajena avazovština

Iako je, kako smo već primijetili, krajnje neobično ovo iznenadno Radončićevo hazardersko poigravanje s povjerenjem stranog faktora, spram kojeg je inače krajnje udvornički raspoložen, ali s druge strane od notornog tabloida poput Dnevnog avaza, spremnog da izmišlja anonimna pisma anesteziologa (afera “Avazova depeša”) kako bi pokrenuo linč nad doktorima i menadžmentom KCUS-a, svakako je očekivati da bude spreman i da mijenja smisao i “kreativno reinterpretira” saopćenja stranih ambasada. Za one koji nemaju niti stida niti profesionalnog integriteta doslovno ne postoji granica ili dno, naročito kada je u pitanju strah od sponzora koji ne praštaju aljkavost.

Radončić (kojeg po sarajevskoj čaršiji već neko vrijeme crnohumorno nazivaju Fahro Nevolja jer, “kako Velja melje suparnike mašinom u Ritopeku, tako i Fahro melje protivnike u Dnevnom avazu”) je inače sklon krupnim riječima i teškim etiketama. Nije jednom već bezbroj puta on sam, njegova stranka, njegov medij ili neko od njegovih medijskih kreatura nazvao ovog ili onog bošnjačkog političara izdajnikom ili veleizdajnikom. Kako onda danas okarakterizirati Radončićev posve otvoreni politički i medijski vrijedni rad za interese Beograda i tamošnje velikosrpske politike, kako nazvati Avazovo zalaganje za Vučićev “otvoreni Balkan”, koje po intenzitetu prevazilazi i ostrašćeno lobiranje Milorada Dodika, kako tumačiti spremnost da se u cilju “integracija” sa Srbijom dezinformira javnost i krivo interpretiraju saopćenja prijateljskih ambasada? Najkraće i najtačnije bilo bi koristiti termin “veleizdajničko laganje”. Pa kome pravo, kome krivo.