Udruženje vegana i veganki Bosne i Hercegovine (Viva BiH) je, kako se predstavljaju, prva registrirana organizacija za prava životinja u našoj zemlji. Osnovana je 2016. godine i na njihov mali jubilej (petu godišnjicu djelovanja) odlučili su, namjerno ili ne, prirediti cirkus samo nekoliko dana pred obilježavanje Kurban-bajrama.

Ko god ovih dana prođe ulicama Sarajeva moći će uočiti billboarde na kojima pišu, u najmanju ruku, nepismene i nekreativne poruke kojim članovi ovog udruženja direktno poručuju kako bismo morali prestati jesti meso ili druge proizvode mesnog porijekla i kako bismo trebali povećati brigu o životinjama. Nemoguće je ne zapitati se zašto su ovi plakati na ulicama osvanuli neposredno pred jedan od najvećih islamskih blagdana. Konkretnije, nemoguće je ne zapitati se da li je ovo neka vrsta obračuna s religijom, u ovom slučaju islamom.

Jedna sljedbenica ove, može se slobodno reći, ideologije novog doba pozvala je na društvenim mrežama i na „mirnu šetnju“ uoči obilježavanja Kurban-bajrama. To je direktan udar na slobodu vjeroispovijedanja, koja je zagarantirana u Povelji Evropske unije o temeljnim pravima iz 2000. godine.

„Uskoro je Kurban-bajram i voljela bih kad bismo mogli organizovati neku mirnu šetnju po gradovima ili posjetu klaonicama. Cilj je da skrenemo pažnju da zbog religije nije vrijedno ubijati životinje kao i to da pokažemo da su to predivna bića koja zaslužuju upravo da budu pošteđena smrti zarad religije“, stoji u objavi jedne veganke koja je uz to navela da joj se mogu javiti svi oni koji su zainteresirani da se uključe u organizaciju protesta.

Uočljivo je da se vegani po istoj matrici obračunavaju s religijom kao što to rade LGBTQ+ aktivisti, možda čak i agresivnije. Naime, LGBTQ+ aktivisti traže prava za sebe, dok aktivisti za prava životinja direktno napadaju prakse drugih i drugačijih. Valja istaći i to da se na Facebook profilu Udruženja vegana i veganki BiH nedavno pojavila poruka kojom ispraćaju juni, inače „mjesec ponosa i vidljivost LGBTQ+ osoba“, što dodatno produbljuje sumnju da su ove dvije ideologije, barem u BiH, na neki način povezane.

Nadamo se da će nam uskoro, osim informacije o tome odakle su finansirani, jasno i glasno kazati koji im je konačni cilj djelovanja kada su nesumnjivo svjesni činjenice da ne mogu utjecati na tuđi slobodni izbor šta će, kada i kako ko jesti. Isto tako, nemoguće je i to da neko vegane natjera da konzumiraju meso ili druge proizvode mesnog porijekla. Pohvalno je podizanje svijesti i promocija zdravih prehrambenih navika, ali je nedopustivo zadiranje u tuđe izbore jer svako ima pravo na slobodu vlastitog izbora ma kakav on bio.