Vatrogasci su u Barceloni spasili Alejandra B., 48-godišnjaka koji je živio zarobljen među smećem u podrumu stambene zgrade. Policija je u pola osam ujutro dobila dojavu da je muškarac pao u kući, da nekoliko dana nije jeo ni pio te mu je potrebna pomoć.

Rečeno im je da je osoba koja je trebala pomoć teška više od 250 kilograma i da nije izlazio iz kuće od pandemije, kada je počeo raditi na daljinu. Gradsko vijeće mu je posljednji put pomoglo u oktobru prošle godine, kada su komšije upozorili na situaciju.

Spašavanje je trajalo ukupno sedam sati. Vatrogasci su od pola devet bagerom i kroz prozor uklanjali vreće, plastiku, kutije i ostalo smeće nakupljeno u domu muškarca, za kojeg se pretpostavlja da boluje od Diogenovog sindroma.

Konačno, oko podne, uspjeli su stići do njega. Nakon što su provjerili je li dobro i stavili ga na kisik, zbog poteškoća s disanjem, vatrogasci su započeli manevre spašavanja koji su kulminirali nakon tri sata poslijepodne, kada su ga viljuškarom kroz prozor uspjeli izvući iz kuće. Vatrogasci su intervenirali s maskama i biološki odijelima. Policijski izvori dodaju da nikada nisu djelovali u ovako ekstremnoj situaciji.

Do prije pandemije, kazale su novinarima komšije, Alejandro B. je išao na aerodrom, gdje je, kažu, radio kao informatičar. “Kombi bi ga dovezao i odveo, a za samo četiri stepenice do njegove kuće, u prizemlju, trebalo mu je 20 minuta”, S pandemijom više nije izlazio. Na liječenju je od 2003. kada je utvrđeno da pati od morbidne pretilosti i manije skupljanja stvari.

O Diogenovom sindromu govorimo kada osoba ne vodi brigu o sebi ili svome okolišu, što dovodi do održavanja loše higijene te zdravstvenih i socijalnih problema. Često dolazi uz druga stanja kao što je demencija.

Diogen je bio grčki filozof iz četvrtog stoljeća koji je živio u bačvi. Nikada ništa nije napisao, a njegove izjave po kojima se pamti, bilježili su drugi.

Osobe s Diogenovim sindromom često pokazuju znakove ozbiljnog samozanemarivanja, društvene izolacije i skloni su gomilanju stvari. Vjerojatno žive u nehigijenskim uvjetima, a takvo postupanje nije rezultat svjesne odluke. Mnoge simptome Diogenovog sindroma teško je procijeniti i objektivno liječiti. Osoba s ovim stanjem u opasnosti je zbog loše higijene i nebrige o samome sebi.