Kako koji dan, tako ispod kamenja izvire sve više negatora Genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine, teoretičara zavjere koji se upiru dokazati kako za krvavi raspad Jugoslavije nije bila kriva velikosrpska politika već svi drugi, od CIA-e i Njemačke pa do vanzemaljaca. Takav narativ, nažalost, nije nepoznanica u Bosni i Hercegovini, no itekako zabrinjava da se sve češće čuje i na Zapadu, među takozvanim liberalnim intelektualcima.

Jedan od njih, koji je svojim postovima na Twitteru, ovih dana otkrio šta zapravo misli jeste Vassilis K. Fouskas, profesor međunarodne politike i ekonomije na London School of Economics i glavni urednik Journal of Balkan and Near Eastern Studies.

Navodno, barem tako stoji u reklamnom opisu, časopis Journal of Balkan and Near Eastern Studies (JBNES) jeste vodeći časopis na engleskom jeziku koji se bavi istraživanjem savremenih međunarodnih odnosa, historije, globalnih ekonomskih odnosa, geopolitike bivših osmanskih i sovjetskih regija i država teritorija na Balkanu i Bliskom Istoku.

E, urednik tog magazina, komentirajući videozapis koji je jedan od korisnika Twittera postavio, a na kojem je snimljeno fašističko divljanje po Prijedoru ovih dana, između Božića i takozvanog Dana Republike, kazao je: “But, I must say, most of Prijedor and Banja Luka etc emptied not because of ethnic cleansing but because of the class neo-liberal policies of Euro-Atlantic powers. And none talks about it.”

Fouskasov odgovor namjerno prenosimo u originalu, na engleskom, da ne bi neko od njegovih “konakovića” kazao kako nismo razumjeli i da pročitamo do kraja. Dakle, po Fouskasu, Prijedorčane i Banjalučane nisu ubijali, zatvarali i protjerali pripadnici Vojske i MUP-a RS, čiji nasljednici pod crvenim beretkama ovih dana pjevaju Dodiku o “krstu Nemanjića”, nego ih je istjerao neoliberalizam. Nije, dakle, u pitanju bio projekt “Velike Srbije” nego “zavera CIA-e i Vatikana”.

Vrlo opasna priča revizionizma ratnih zločina i Genocida tokom '90-ih godina u Bosni i Hercegovini iz usta i s Twittera osobe koja počesto bude citirana u nekim od ovdašnjih medija koje izdašno finansiraju zapadne zemlje. Upravo one koje Fouskas optužuje za imperijalizam i zbog čega će vjerovatno postati nova zvijezda srbijanskih i ovdašnjih entitetskih “happy” medija.