Vakcinacija širom svijeta uglavnom ne ide željenim tempom. Izuzimajući Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate i Veliku Britaniju, nijedna država još nije uspjela vakcinisati više od 20 posto svoga stanovništva.

U procentu vakcinisanog stanovništva prednjači Izrael. Ova je država do sada prvom dozom vakcinisala 56,1 posto populacije, odnosno skoro pet milona osoba. Gotovo 70 posto od tih pet miliona već je primilo i drugu dozu. Ova država time je preša pola puta do stjecanja kolektivnog imuniteta, što će se, pretpostavlja se, postići kada bude vakcinisano između 70 i 85 posto ukupne populacije u državi. Trenutno je u Izraelu obje doze primilo 41 posto njegovih stanovnika.

U Evropi najbolje stoji Velika Britanija sa 30,5 posto stanovišta vakcinisanog prvom dozom, ali sa svega 1,3 posto vakcinisanih drugom dozom. Ova država odlučila se prihvatiti stajališta onih svojih stručnjaka koji su mišljenja da je efikasnije za borbu protiv COVID-a vakcinisati što je moguće veći broj ljudi prvom vakcinom, pogotovu u trenucima kad se ne raspolaže dovoljnim količinama vakcina za obje doze za cijelu populaciju. Računica je da će se time stvoriti veći ukupni imunitet i spasiti više ljudskih života. Drugim riječima, oni drže da je bolje imati vakcinisano 30 posto stanovništva jednom vakcinom nego 15 posto s dvije.

Indikativno je da Evropska unija po procentu vakcinisanih stoji mnogo lošije od nekih evropskih država koje joj ne pripadaju. Uz Veliku Britaniju, visoko je rangirana i Srbija, a i Turska s procentom vakcinisanih stoji bolje od članica Evropske unije. Ukupno je u Evropskoj uniji do sada vakcinisano 5,3 posto stanovništva.

Brzina kojom teče imunizacija u Evropskoj uniji ne ulijeva nadu da bi se ove godine, pa i da bude dovoljno vakcina, mogao doseći željeni kolektivni imunitet. Čak je i Velika Britanija, koja je s vakcinacijom krenula prije ostalih evropskih država, još 8. decembra prošle godine, u situaciji da će teško do kraja tekuće godine uspjeti s dvije doze vakcinisati neophodni procent svog stanovništva. Budući da još niko ne zna koliko će dugo antitijela opstajati u organizmu vakcinisane osobe, a s obzirom na sporost imunizacije, moguće je da će veliki procent danas vakcinisanih izgubiti imunitet prije nego što vakcine dobiju svi ostali. Da bi se takav scenarij izbjegao morat će se ubrzati proizvodnja vakcina, ali i brzina njihove distribucije i imunizacije. To traži dodatna finansijska ulaganja i dodatnu mobilizaciju ionako iscrpljenih ljekara.

Zanimljivo je da su neke od država koje proizvode vakcine, kao što su Rusija i Indija, među procentualno najslabije vakcinisanim nacijama. Rusija je do sada vakcinisala samo 2,9 posto stanovništva prvom dozom, a drugom 0,8 posto, dok je u Indiji prvu vakcinu dobilo 1 posto stanovništva, a drugu 0,2 posto.

Iznenađujuće loše stoje Australija, Južna Koreja i Japan. Australija je uspjela vakcinisati samo 50.000 osoba, Južna Koreja 154.000, a Japan 37.000.

Među nama susjednim državama obje doze vakcina u Srbiji je primilo 7,9 posto stanovništva, u Sloveniji 2,5 posto, a u Hrvatskoj 1,5 posto.

(Izvor: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations)