Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedjeljak, javlja Reuters, kako je naredio da se njegove trupe rasporede zajedno s ruskim snagama u blizini Ukrajine kao odgovor na, kako je rekao, jasnu prijetnju Bjelorusiji od Kijeva i njegovih pristalica sa Zapada.

Izjava Lukašenka, koji je na vlasti u Bjelorusiji od 1994. godine, ukazuju na potencijalnu dalju eskalaciju rata u Ukrajini, vjerovatno s kombiniranim rusko-bjeloruskim zajedničkim snagama na sjeveru Ukrajine.

"U Ukrajini se danas ne razgovara samo o udarima na teritoriju Bjelorusije, već se i planiraju", rekao je Lukašenko na sastanku o sigurnosti, ne pruživši dokaze za tu tvrdnju. "Njihovi vlasnici ih guraju da započnu rat protiv Bjelorusije kako bi nas odvukli tamo."

"Mi smo se za to pripremali decenijama. Ako bude potrebno, odgovorit ćemo", rekao je Lukašenko i dodao da je razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji na sastanku u Sankt Peterburgu.

Lukašenko je rekao da se dogovorio s Putinom da rasporedi regionalne vojne trupe i da je počeo okupljati snage prije dva dana, očigledno nakon napada na ruski drumski i željeznički most prema Krimu u subotu rano ujutro.

Lukašenko je rekao da je Bjelorusiji nezvaničnim kanalima dostavljeno upozorenje da Ukrajina planira "Krimski most 2", ali nije iznio detalje.

“Moj odgovor je bio jednostavan: 'Recite predsjedniku Ukrajine i ostalim luđacima: ako dotaknu jedan metar naše teritorije onda će im Krimski most izgledati kao šetnja parkom'.”

Beloruska vojska ima oko 60.000 ljudi. Ranije ove godine, Bjelorusija je rasporedila šest bataljonsko-taktičkih grupa, ukupno nekoliko hiljada ljudi, u granična područja. U nedjelju je šef bjeloruske granične straže optužio Ukrajinu za provokacije na granici.

Ruske snage koristile su Bjelorusiju kao polaznu tačku za svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, šaljući trupe i opremu u sjevernu Ukrajinu iz baza u Bjelorusiji.