Iako ova zima do sada i nije toliko bogata snijegom, ljubitelji zimskih sportova u Bosni i Hercegovini mogu uživati u skijanju, snowboardingu... Uzimajući u obzir ljepote planina kojima je bogata naša domovina, one su destinacija mnogima, a jedan od glavnih razloga jeste upravo skijanje.

Ajdin Čengić, diplomirani inžinjer saobraćaja i licencirani trener skijanja, kaže da je skijanje, osim zabave, i poseban doživljaj, a donosi i brojne druge prednosti za motorički razvoj djeteta. “Razvija se spretnost i okretnost, skijanje doprinosi razvoju osjećaja ravnoteže, aktivira sve mišiće i zglobove, a boravak na svježem planinskom zraku svakako jača imunitet, ubrzava metabolizam i potiče apetit”, pojašnjava Čengić. Iako postoje mogućnosti nastanka povreda, ozbiljne povrede ne dešavaju se stalno, pogotovo ne u rekreativnom skijanju.

Čengić vodi i školu skijanja “Future”, a zbog uvjeta na početku ove zime, koji nisu bili idealni, jedan broj skijaša u prvoj sedmici morali su otkazati. Upravo zbog toga se raduju novim padavinama. “Ipak, odziv ove godine je zadovoljavajući, možemo reći da je puno veći nego ranije, to potvrđuje činjenica da smo prije početka same sezone imali veliki broj rezervacija, iako kao škola postojimo samo tri godine. Postali smo prepoznatljivi po kvalitetu koji pružamo kako s trenerskim timom, tako i s radom djecom. Starosna dob koja se najviše pojavljuje među zainteresiranim jeste od četiri do dvanaest godina”, kaže Čengić, dodajući da su uvjeti na Bjelašnici i Igmanu zadovoljavajući, iako uvijek može bolje, te bi bilo pozitivno kada bi se povećala i količina zabavnih sadržaja za posjetioce.

Često upravo roditelji postavljaju pitanje kada je idealno vrijeme da dijete počne učiti skijati. Licencirani trener Ajdin Čengić ističe da škole skijanja omogućuju upis djece starije od tri godine, što je dob koja se smatra idealnom za početak učenja jer tada djeca nemaju strah prema skijanju. “Uz to, u toj su dobi djeca mala i lagana, te otporna na padove, pa su i ozljede vrlo rijetke, a padovi manje bolni nego kod starije djece i odraslih koji prvi put staju na skije. Početak učenja u školi je najbolja opcija jer se, osim same tehnike, dijete uči i razvijanju sportskog duha i timskog uspjeha, a sve još uvijek kroz igru i zabavu”, objašnjava Čengić, dodajući da u školama skijanja uz educirane instruktore djeca uče skijati na način primjeren njihovoj dobi.

Na samom početku učenja djeca se raspoređuju prema uzrastu i stupnju učenja, a kasnije i prema individualnim sposobnostima. Upravo zbog toga, ističe Čengić, škola je idealna varijanta za pravilno učenje jer instruktori prema utvrđenoj metodologiji i prepoznavanju mogućnosti svakog djeteta omogućavaju najbolje učenje, samim time i rezultate.

“Sam proces učenja ide postepeno, od upoznavanja sa skijaškom opremom, pravilnim položajem tijela, načinima padanja i podizanja. Izuzetno je važno da dijete sve to obavlja s voljom, odnosno da se ne osjeća prisiljenim pohađati školu skijanja jer će tada i očekivani rezultat izostati, a dijete može razviti animozitet prema tom sportu. No, početak u najranijoj dobi najbolja je opcija jer je to vještina koja, kad se jednom savlada, više ne zaboravlja, baš poput vožnje bicikla. Kasnije, u školskoj dobi, samo se usavršava već naučena vještina. Povod za strah ne postoji ako su škole skijanja provjerene”, naglašava Čengić.

Ajlin Zuhrić je do 2020. godine bila članica reprezentacije Bosne i Hercegovine u skijanju. Prvi put je na skije stala kada je imala tri godine, u Skijaški klub “Bjelašnica” došla je s pet, a s osamnaest godina kao članica Ski kluba “Ilidža” završila je aktivno takmičenje. “Potaknuo me amidža, trener skijanja, koji se u svojim mlađim danima takmičio i bio prvak naše države. To je prvi razlog zbog kojeg smo se moj brat i ja zainteresirali za skijanje. Kada sam kao mala počela trenirati skijanje, nisam imala nikada želju za odustajanjem. Bilo je, naravno, uspona i padova, ali je ljubav prema snijegu, planinama i tom sportu bila jača”, kaže Ajlin Zuhrić.

Nažalost, 2018. godine doživjela je zadnju povredu koljena i operaciju, te je odlučila da nema potrebe za vraćanjem profesionalnom bavljenju skijanjem, te se posvetila nekim drugim stvarima koje je bila zapustila. “Plasirala sam se na EYOF plasmanima u 2018. godini, u kojima sam i doživjela povredu, te sam u augustu operisala koljeno. Do dana početka EYOF-a nisam znala da li ću moći nastupiti, da li ću se oporaviti. Nastupila sam, ali nisam imala velika očekivanja jer sam na skije stala sedam dana prije početka EYOF-a. U svakom slučaju, to iskustvo je bilo fenomenalno, druženje, upoznavanje ostalih takmičara iz cijelog svijeta, osjećaj predstavljanja svoje države na jednoj važnoj manifestaciji je nešto što ću uvijek pamtiti”, ističe Zuhrić.

Uprkos povredi, Zuhrić tvrdi da je za nju skijanje najljepši sport zbog planina i snijega, jer, kako kaže, svaka planina ima svoje ljepote i nešto posebno zbog čega čovjek ima želju da opet dođe skijati. Kao mane navodi vremenske prilike na planinama, jer nije uvijek sunčano i toplo. “Uz to, skijanje je veoma skupo i zahtijeva dosta odricanja, kako za samog skijaša, tako i za cijelu porodicu. Ipak, uz prednosti kao što su druženja, putovanja, prijateljstva koja ostaju za cijeli život, sve te mane se prevaziđu”, objašnjava Zuhrić. Danas Ajlin Zuhrić radi i kao instruktorica skijanja, najviše za početnike. Napredni skijaši većinom se odlučuju za klubove, a Zuhrić pojašnjava da bi nakon škole skijanja i veliki broj djece rado nastavio trenirati u klubovima, međutim, samo rijetki roditelji to mogu i hoće podržati, jer iziskuje i finansijska odricanja i posebnu organizaciju.

Kada je riječ o uvjetima na Bjelašnici i Igmanu, Zuhrić kaže da su uvjeti na Bjelašnici kada ima dovoljno snijega odlični. “Igman ima odličnu stazu za treninge, na kojoj smo se i pripremali za EYOF, ali nema vještačko osnježavanje, pa uvjeti zavise od vremenskih prilika. Skijanje može imati određene opasnosti, ali za rekreativno bavljenje rizik je zaista mali. Pogotovo ako se oni koji žele naučiti skijati prepuste profesionalnim instruktorima i ispravnom odabiru opreme”, pojašnjava Zuhrić.

Sredinom decembra Olimpijski centar “ZOI 84” objavio je listu skijaških škola koje ispunjavaju tehničke uvjete kvaliteta za rad na Bjelašnici i Igmanu. Skijaške škole koje su odobrene od ZOI-a jesu “Ski HEAD akademija”, “Unisport”, PP OŠ “Isa-beg Ishaković”, UKK “ZOI' 84” Sarajevo, “Kris-kros”, “Kinezis”, “Djeca prirode”, “Champions”, “Ski4all”, “Slalom”, “Future”, “Ekvilibrium”, “Challenge”, “Tim”, “Horizont Snješko”, “Fun”, “Aqua fit” te “Meet Bosnia”. Među uvjetima koje skijaške škole trebaju ispunjavati jeste da budu registrirane, da imaju ugovor s osiguravajućim osiguranjem od povreda, označavanje djece markerima na stazama, te jedna od najbitnijih stvari – da su treneri licencirani. Upravo iz tih razloga, “ZOI '84” je upozorio i sve ljubitelje skijanja da obrate pažnju na odabir škole zbog svoje ili zbog sigurnosti djece.