Lideri stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska potpisali su zaključke koje su prije nekoliko dana usuglasili na sastanku kojeg je nakon OHR-ovog nametanja izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

U zaključcima se navodi da predstavnici stranaka iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika, te da ih smatraju neprihvatljivim i ništavnim.

"Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona. Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu s predviđenom procedurom. U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku. Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu", navodi se u potpisanim zaključcima.

Svoj potpis na zaključke su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Nenad Stevandić, lider US, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider NPS-a.

Narodna skupština Republike Srpske također je usvojila danas na posebnoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se donosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, uz jedan amandman koji je postao sastavni dio Zakona, i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Oba zakona usvojena su po hitnom postupku i na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Poslanici su usvojili i odluke kojima oba zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Narodna skupština usvojila je i Zaključak kojim podržava Zaključke koji su usaglašeni 26.jula ove godine u Narodnoj skupštini na sastanku predsjednika političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju narodne poslanike, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.