Treći je maj, svjetski je Dan slobode medija, pa se tom prilikom javnosti prigodnim besmislenim copy/paste saopćenjem obratila nekakva privatna udruga koja sebe pompezno naziva BH Novinari.

Nalupali su, kako to i inače rade u sličnim prilikama, nekoliko rečenica koje zvuče a ne znače ništa. Dali su sebi malo na značaju, malo pozvali na “očuvanje dostojanstva profesije i ohrabrivanje novinara u borbi za slobodu govora” u srećom, ovoga puta vrlo kratkom priopćenju.

Kratkom jer su valjda počeli sumnjati da ih niko više ne shvata ozbiljno.

Treći je maj, svjetski je Dan slobode medija i jedino o čemu se udrugica Borke Rudić treba oglasiti jeste datum kada će ta magaza osmišljena za prošnju novaca od stranih ambasada vratiti novac opljačkan od stotina svojih bivših članova.

Podsjetimo, početkom 2006. godine otkriveno je da je Aida Poričanin-Duraković, tehnički sekretar udruge u kojoj je godinama Rudić sekretarka, od novinara uzimala novac za uplatu doprinosa koji nikada nisu plaćeni zavodima za PIO i zdravstveno osiguranje.

Optužnica protiv Poričanin-Durakovićeve podignuta je 2009. godine, a u junu te godine počelo je suđenje na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Optužnica je tereti da je od ukupno 89 novinara iz nekoliko domaćih i inozemnih medija uzimala novac za penzijsko i zdravstveno osiguranje, a procijenjeno je da su novinari tako oštećeni za oko 500.000 KM.

Pokradeni novinari su u toku suđenja potvrdili da im je optužena uredno dostavljala od PIO, odnosno Zavoda za zdravstveno osiguranje, dokumente kojim je potvrđivano da im se vodi radni staž, odnosno da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Istraga je pokazala da je bilo niz falsifikovanih dokumenata i uplatnica.

Među oštećenim novinarima su, između ostalih, bili uposlenici Radija Slobodna Evropa, sarajevske redakcije "Nezavisnih novina", inozemnih agencija Reuters, EPA, AFP…

Suđenje nikada nije okončano, novac nije nikada vraćen, novinari nemaju niti radnog staža niti uplaćenog zdravstvenog osiguranja.

I mislite li da je Borka Rudić, zabrinuta za zdravlje ljudi kojima nedostaju novci i staž jer ih je opljačkala udruga u kojoj  sekretariše, ikada pomislila dati ostavku? Ma hajte molim vas! Pa Rudić je nastavila štititi udrugu koja je uništila zdravlje stotinjak novinara iz cijele zemlje i ojadila njihove redakcije za stotine hiljada maraka.  

Opštinski sud u Sarajevu u martu 2010. godine presudio je u korist novinarke Lejle Hodžić-Hajro i naložio Udruženju "BH novinari" da joj uplati radni staž i penzijsko-invalidsko osiguranje u iznosu od 4.000 KM.

Ko se žalio na ovu odluku? Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja ''BH novinari''. Vječno zabrinuta za stanje medija. I zdravlje novinara.

Kojima danas čestita treći maj. Ugodno ušuškana u svoj unosni višedecenijski oblak donacija, dotacija, okruglih stolova, radionica…