Organizacijom pohoda u zimskim ali i ljetnim uvjetima, goraždanski planinari od zaborava nastoje sačuvati period  kada su putevima Grepka i Kacelja prošle hiljade stanovnika ovog područja. Neki su izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina, uglavnom noću, u izuzetno teškim uslovima, pješačila desetinama kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove. Mnogi su nažalost na tom putu izgubili svoje živote, stradajući od hladnoće, u zasjedama, minskim poljima i granatiranjima.

"Ove godine je naš jubilarni pohod i ujedno to je naš skromni doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. Posebno u ovim turbulentnim vremenima trebamo baštiniti tu tradiciju, čuvati sjećanje, kako se nikada i nikome ne bi ponovile strahote rata. O svemu onome što je Grebak značio u najtežim vremenima pričamo učesnicima pohoda koji se zaustavljaju na mjestima stradanja obilježenim spomen pločama, kako bi odali počast nevinim žrtvama" naglašava predsjednik PK “ Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Napominje da je ovo društvo jedno od rijetkih u BiH, koje baštini sjećanje na ovakav način. Ohrabruje činjenica da se svake godine povećava broj učesnika koji žele preći dionicu koja je posebno zahtjevna u zimskim uslovima, što iziskuje posebne pripreme i zahtijeva fizičku spremu za pješačenje u trajanju od šest sati.

"Pandemija Covid – 19 je malo sve to poremetila i  još uvijek moramo biti oprezni tako da vjerovatno nećemo imati masovnost kao što je bila prije pandemije kada je bilo i po 150 učesnika. Ali, sudeći po dosadašnjem interesovanju očekujemo bar 100 učesnika, naših prijatelja iz raznih krajeva. Već su se najavili oni iz  Sarajeva, Zenice, Gradačca, Mostara, i drugih gradova, a  prijave se mogu izvršiti 24. februara” napominje on.

Ističe da je namjera planinarskog kluba bila i prezentacija monografije o Grepku, za što nisu uspjeli obezbjediti potrebna sredstva, ali se nadaju da će tu ideju realizirati u narednim godinama, kako bi ostavili trajno zadokumentovanu priču o značaju puta života ali i svim golgotama koje su na tom putu doživjeli stanovnici opkoljenog grada.

"Uz ovaj jubilarni pohod na lokalitetu Planinarskog doma “Nedim Pilav – Jogi” na Rudoj Glavi bit će upriličena postavka oko 50 ratnih fotografija koja svjedoči o stradanjima i patnjama svih onih koji su prolazili putevima Grepka, kako bi se učesnici i na taj načiin upoznali sa svim onim što je on značio, a bit će priređen i historijski sat. U svakom slučaju, naša obaveza je da pamtimo, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo nešto slično" kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” koji je prošle godine obilježio 70 godina postojanja, kao jedno od najstarijih planinarskih društava u BiH.

Dvadeset peti zimski pohod “Grebak - put života” održat će se 26. i 27. februara. Polazak je planiran u šest sati sa spomen obilježja braniocima Goražda, pohod polazi u osam sati sa Grepka a krajnje odredište je Ruda Glava gdje se dolazak očekuje oko 17 sati.  

(FENA)