Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine smatra kako je, ukoliko se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona, ali samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH, te presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a koje se odnose na izbor izaslanika u domove naroda, te izbor članova Predsjedništva BiH, zaključeno je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Kluba utemeljitelja u Mostaru.

Klub utemeljitelja zahtijeva da se vrati sve ono što je "oteto", a što je bilo zagarantirano Washingtonskim, Daytonsko-pariškim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom.

"Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno pređena. Zato niko nema pravo bilo šta oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu podršku hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem", poručili su.

Klub ističe kako je "licemjerno od strane bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem sistemski odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivnji američkih i evropskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora".

"Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istovremeno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog. Ukoliko bošnjačka strana uporno bude insistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija u Predsjedništvu BiH i Domu naroda FBiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje legitimne predstavnike, Klub utemeljitelja smatra kako se potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u FBiH", njihova je poruka.