Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas na vanrednoj sjednici usvojilo zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Riječ je o danu u kojem se obilježava godišnjica masakra počinjenog na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, najveće  tragedije u novijoj historiji grada. Tog su dana pripadnici paravojske ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Novaka Đukića i drugih, ubili 71 mladu osobu, čija je prosječna dob 23 godine, a ranili preko 120 civila.

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH održana je na zahtjev Denisa Bećirovića, člana tog najvišeg kolektivnog organa izvršne vlasti BiH, potvrđeno je Feni iz Bećirevićevog kabineta.

Inače, iz Grada Tuzle danas su objavili protokol komemorativnog obilježavanja, koje počinje u 9.30 odavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju civilnim žrtvama rata, dok komemoracija počinje u 11 sati na mjestu masakra. U 20.55 sati predviđeno je oglašavanje sirena, u znak sjećanja na trenutak kada je 25. maja 1995. granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život. Također, iz Grada Tuzle saopćili su da će Memorijalni centar Kapija (ulica Patriotske lige 5) biti otvoren za posjetioce od 8 do 22 sata.

˝Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj dan najveće moguće žalosti  i ostaće najtužnijim danom u svakoj godini. Poštovane porodice ubijene mladosti, poštovane sugrađanke i sugrađani, pozivamo vas da sutra, kao i svake godine do sada, dostojanstvenim komemorativnim obilježavanjem, zajedno podijelimo najveću bol koja je zadesila Tuzlu, od kada ovaj grad živi, radi i pamti. U ime porodica naše mladosti i u ime svih građanki i građana Tuzle, zahvaljujemo svim gostima, koji svojim prisustvom žele podijeliti bol sa porodicama poginulih, sa ranjenima i sa svima nama, našu tuzlansku bol˝, navodi se u saopćenju koje potpisuju gradonačelnik Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić.