Protest u Sarajevu organizirala je neformalna grupa građana "Restart", a održavaju se u isto vrijeme kada i protesti u drugim gradovima u Evropi. U Bosni i Hercegovini organizirani su u Sarajevu i Tuzli.

Okupljeni u Sarajevu nosili su i transparente na kojima je pisalo: "Koncept etničkih teritorija, nagrada za genocid i etničko čišćenje", "Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope", "Negiranje genocida nije sloboda govora", "Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju".

Organizatori su naveli da će danas uručiti zahtjeve koje su pripremili danas okupljeni građani u Sarajevu ali i one koji su napisali bh. građani koji jučer i danas protestuju širom svijeta.

Među zahtjevima "Restarta" jeste da građani zahtijevaju odlučne mjere Ujedinjenih nacija, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Građani zahtjevaju implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije", navedeno je u zahtjevima.

Građani zahtijevaju od PIC-a da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti, za potpunu vladavinu prava, zahtijevaju i da visoki predstavnik odmah naloži prekid blokade držanih institucija (odnosno zaustavi primanja onih koji blokiraju) i da odmah poništi sve odluke Narodne skupštine RS o tzv. povratu nadležnosti.

Građani zahtijevaju i bezuslovnu primjenu odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranju efekata genocida u skladu sa UN rezolucijom.

Građani Bosne i Hercegovine u inostranstvu s intezivnom pažnjom i zabrinutošću prate aktuelnu političku krizu u zemlji koja prijeti da ponovo kreira duboke podjele i rezultira potencijalnim sukobima.

To ih je potaknulo da danas u Briselu održe masovne proteste kako bi ukazali međunarodnim zvaničnicima, kao i svjetskoj javnosti, da je važno zaustaviti na vrijeme sve secesionističke i antiustavne aktivnosti koje provode vlasti entiteta Republika Srpska i zadržati mir u zemlji.

Protesti u Briselu održavaju se na Trgu Schuman - unutar kruga zgrada institucija Evropske unije, a organizuje ih grupa građana okupljena u Organizacioni odbor protesta, u saradnji s udruženjem bh. građana u Holandiji "Platforma za BiH".

Istaknuta je i zastava BiH i transparenti na kojima piše "Together we are Bosnia".

Pročitano je i pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i nekolicini drugih svjetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo podrške Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Grupa građana organizovala je danas i protest ispred Delegacije Evropske unije u Podgorici, poručujući da se dvije i po decenije po završetku rata u Bosni i Hercegovini ta zemlja ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću. Poručeno je da "ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore".

"Kako je moguće da i dalje, bespogovorno, sve genocidne akcije budu predvođene iz Beograda? Koja je svrha Haškog tribunala ako će zločini koji su osuđeni biti ponovljeni? Čime će zapadni saveznici ugasiti ratni požar? Sankcije koje upućuju Miloradu Dodiku, on ismijava, nemaju svrhu", poručio je književnik Andrej Nikolaidis.

Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore, kazao je Nikolaidis.

"Crna Gora i Bosna su sudbinski povezane. Danas Bosna i Hercegovina, sjutra Crna Gora. Niti jedna država nema pravo ni na jedan dio BiH. Mi ovdje okupljeni podržavamo cjelovitu BiH, u kojoj će važiti načelo jedan čovjek, jedan glas. Član Predsjedništva Milorad Dodik mora biti zaustavljen, to nije pitanje mira na Balkanu, već pitanje pravde i etičnosti", kazao je Nikolaidis.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković istakla je da Bosna i Hercegovina, nakon Crne Gore, postaje žrtva "srpskog sveta".
"Dejtonski sporazum je privremeno pružio mir BiH u ratnom vihoru, ali nikako trenutno ne odgovara ustavnom ustrojstvu i treba ga mijenjati u pravcu održavanja cjelovitosti BiH, ka što bližem putu EU", kazala je Vuksanović-Stanković.

Veliki broj građana okupio se u gradovima širom Švedske, kako bi podržali zajedničku manifestaciju za mir u Bosni i Hercegovini. Okupljanjima su prisustvovali građani svih starosnih dobi, koji su nosili zastave BiH i održali protestne šetnje. Takvo okupljanje održano je i u švedskom gradu Växjö.

Zabrinuti zbog aktuelne situacije, Bosanci i Hercegovci koji žive u Velikoj Britaniji okupili su se u ponedjeljak na skupovima podrške Bosni i Hercegovini kako bi podigli glas protiv pravnog nasilja i podjela u domovini.

Skup podrške BiH organizovala je krovna organizacija bosanskohercegovačkih udruženja u Ujedinjenom Kraljevstvu BH UK Network s porukom "Ustani, nešto se dešava i tvoja sudbina se rješava!".

Prisutni su na ovaj način željeli pružiti podršku BiH, demokratiji, slobodnom društvu, jednakopravnosti i vladavini prava, ali i podići glas protiv pravnog nasilja i rata, podjela, diskriminacije, majorizacije, korupcije i anarhije.

Centralni događaj održan je u Bosanskoj kući u Birminghamu, a skupu je prisustvovala i Alicia Kearns, članica Parlamenta Velike Britanije i predsjedavajuća parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu koja je u nedavnom govoru u britanskom parlamentu izjavila da je BiH "na ivici kolapsa" i da joj Velika Britanija može pomoći.

Istovremeno, slični skupovi podrške BiH održani su i u Londonu, Manchesteru, Derbyju i Coventryju.

Protesti su danas održani i u Norveškoj, Austriji, Italiji i drugim zemljama.