Cijeli islamski svijet osudio je spaljivanje Kur'ana od strane švedsko-danskih desničarskih ekstremista u glavnom gradu Švedske. Policija je dozvolila lideru Stram Kurs Rasmus Paludan da spali kopiju Kur'ana ispred turske ambasade.

Iako je islam postao druga religija po brojnosti u Švedskoj nakon kršćanstva, islamofobija je u stalnom porastu.

Ovo nije prvi put da Paludan spaljuje Kur'an. On je 2020. godine spalio nekoliko primjeraka Kur'ana u znak protesta protiv širenja islama i slobode govora, te je pokrenuo turneju spaljivanja Kur'ana širom Švedske. Njegovo djelovanje izazvala oštru reakciju, a u Malmu su održane velike demonstracije.

Promjene u demografiji Švedske pokazuju da islamofobija jača paralelno sa povećanjem broja muslimana. Procjenjuje se da u Švedskoj ima 800.000 muslimana, ili oko osam posto od 10 230 000 stanovnika Švedske. Većina muslimanskog stanovništva živi u velikim gradovima, a više od 60 posto živi u tri glavna urbana područja, Stockholmu, Geteborgu i Malmeu.

Muslimansko stanovništvo Švedske je prilično raznoliko. Čine ga doseljenici iz više od četrdeset zemalja od Turske, Bosne i Hercegovine i Irana do Pakistana, Saudijske Arabije i drugih afričkih, azijskih i evropskih zemalja. Najdominantniji dio muslimanskog stanovništvo su Turci. Oni su osamdesetih godina prošlog stoljeća činili većinu muslimana, ali danas čine samo oko 10 posto ukupnog muslimanskog stanovništva. Međutim, Turci su zadržali dominantan politički uticaj kroz uspostavljenu i ujedinjenu lobističko djelovanje.

Iransko stanovništvo je druga najveća muslimanska podgrupa, od kojih je većina stigla nakon 1985. godine kao izbjeglice. Iako su mnogi pripadnici ove populacije više sekularni, jedna šestina stanovništva se smatra religioznim muslimanima.

Ostale velike populacije uključuju veliki broj Iračana, od kojih su mnogi Kurdi. Postoji i značajna libanonska populacija, dok su ostali Arapi iz Maroka, Sirije, Tunisa i Palestine.

Glavne populacije iz Afrike uključuju Somalijce, Etiopljane. Sa Balkana dolazi oko 40.000 Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Pozivajući se na Pew Research, predviđa se da će broj muslimana skočiti na 1,1 milion ili 11,1 posto stanovništva u 2050. godine prema minimalnim projekcijama migracija.

Dok se u scenariju maksimalnih migracija predviđa da će broj muslimana biti 4,4 miliona ili 30,6 posto. Ovaj podatak rezultat je proračuna istraživačkog instituta Pew koji proučava rast muslimana u Evropi. U međuvremenu, iz švedske vlade nema zvaničnih podataka o broju muslimana.

Postoji šest namjenski izgrađenih džamija u Švedskoj, četiri sunitske u Stokholmu, Malmeu, Upsali i Vasterasu, jedna šiitska džamija u Trollhattanu i jedna džamija Ahmadija u Geteborgu.

Budući da je vrlo malo namjenski izgrađenih džamija, većina muslimana u Švedskoj svoju vjeru praktikuje u improzivanim objektima.  

Švedska je 2018. godine dozvolila džamijama da emituju ezan na razglasu za džuma-namaz. Međutim, ova dozvola vrijedi samo godinu dana.