Fudbal je najpopularniji sport u arapskom svijetu, regiji u kojoj komentatori daju isto toliko života utakmicama kao i igrači na terenu.

Za razliku od često trezvenih i nepristrasnih komentara na koje je publika na engleskom govornom području navikla, oni koji razumiju arapski stiču iskustvo u kojem komentatori prenose svaki djelić vlastite strasti, uključujući uzvike ljutnje i urlike radosti kada stvari idu kako žele.

Čak i za nekoga ko gleda fudbalsku utakmicu sa arapskim komentarima bez znanja samog jezika, osjećaj uzbuđenja je opipljiv. Čovjek koji uvijek iznova izgovara ime "Salah" kada napadač Liverpoola postigne gol je naravno univerzalno vrijedan.

Potraga za "arapskim komentarom" na YouTubeu otkriva duboku fascinaciju žanrom, sa desetinama i desetinama kompilacija koje demonstriraju arapskog komentatora u njegovom elementu.

Portal Middle East Eye donosi pregled pet posebno poznatih arapskih komentatora: 

1. Mahmoud Bakr, Egipat

Poznati egipatski komentator umro je 2016. godine, ali njegovo sjećanje se nastavlja redovnim dijeljenjem na društvenim mrežama njegovog jedinstvenog stila nogometnog razumijevanja, koji je bio značajan po njegovoj ponekad nemilosrdnoj kritici neuspjeha igrača.

U jednom meču opisuje igrača kako "konačno dolazi po loptu, nakon što je stajao na balkonu i pušio cigaretu". U drugom, igrač sa dobrim vještinama držanja lopte opisuje se kao da ima "elektronsku cipelu", dok sporiji igrači koji ne uspiju da ga zaustave su pod pokroviteljstvom i zovu ih "katkout", što na egipatskom dijalektu znači bebe.

Bakrovo razumijevanje igre je ukorijenjeno u njegovoj fudbalskoj karijeri, igrajući za Aleksandrijski olimpijski klub, s kojim je osvojio egipatsku Premijer ligu 1966. godine. Također je igrao za egipatsku reprezentaciju i bio je član Egipatskog nogometnog saveza. 

Sa više od decenije iskustva na terenu, kasnije se pridružio Egipatskoj televizijskoj mreži i privatnim satelitskim kanalima postavši traženi komentator zbog svoje duhovitosti i nogometnog znanja.

Imun na kritike, Bakrov maverički stil komentara često je smatran neprikladnim i uvredljivim, prelazeći granicu između kritike i uvredljivosti.

jednom primjeru, opisao je igrača koji pravi faulove koje je opisao kao "fallahi", arapski za seljaka, što se pežorativno koristi da opiše nekoga ko je jednostavan ili zaostao. 

2. Khaled al-Ghoul, Jordan

Al-Ghoulov glas je glas čiste bujnosti, ponekad po cijenu smisla, što rezultira fascinantnom mješavinom zbunjenosti i uzbuđenja za one koji nisu upoznati s arapskim komentarima.

Slučaj za to je video ispod u kojem on uzvikuje rođendanske čestitke Wayneu Rooneyju nakon gola za Manchester United. Činjenica da zapravo nije bio Rooneyev rođendan, nije bila velika tema za Ghoula.

Započevši svoju karijeru kao urednik u jordanskim novinama Al-Dustour, Ghoul je nastavio raditi kao producent, a potom i voditelj za Jordan TV. 

Kasnije je pratio utakmice širom Evrope, uključujući italijansku Seriju A, prije nego što se vratio na Bliski istok da bi radio za Al Jazeera Sports i OSN Sports. 

3. Issam Chaouali, Tunis 

Vjerovatno jedan od najpoznatijih komentatora iz regije, Chaouali je poznat po svojim glasnim, izduženim izrazima lica, koji nedvojbeno čine ionako napetu utakmicu dramatičnijom.

Chaouali je započeo svoju karijeru radeći za Al-Shabab radio u Tunisu prije nego što se pridružio beIN Sports mreži. Njegov komentar je brz i strastven. Na utakmici između Real Madrida i Manchester Cityja mogao se čuti kako viče, pa čak i vrišti kada je alžirska zvijezda Riyad Mahrez postigao gol. 


 Chaouali je izabran za jednu od 100 najutjecajnijih arapskih ličnosti od strane Arabian Businessa 2009. i 2010. godine. 

Takođe je osvojio preko 50 nagrada i priznanja tokom svoje karijere, sa svojim brzim, šalama punim i visokim komentarima koji su bili u naslovima. Mnogi TikTok video snimci su također napravljeni o Chaoualijevom komentaru.

Tokom godina, veliki dio njegovih komentara je postao viralan i čak je dospio u YouTube video kompilacije koje su prevedene na engleski.

4. Fahd Al-Otaibi, Saudijska Arabija

Ako ste se ikada gledali fudbalsle utakmice na arapskim kanalima morali ste čuti ikonski i izduženi krik "Gooooooooooooal".

On je komentirao najveće fudbalske turnire od 2002. godine, kad je započeo svoju karijeru u saudijskom KSA Sportu prije nego što je prešao u beIN Sports sa sjedištem u Kataru i Al Kass kada su se kasnije pokrenuli. 

Otaibijev glas ima tendenciju da odaje preferencije svog tima i igrača. Na jednom snimku se može čuti kako urla ushićeno na golove postignute tokom utakmice, a zvuči spušteno kada se promaši prilika.

Poznati komentator pratio je domaće i međunarodne turnire širom svijeta, uključujući utakmice engleske Premijer lige, utakmice Lige prvaka i Svjetsko prvenstvo. 

Poznat u regionu kao "glas fudbala", Otaibijev komentar je pun emocija, ponekad zvuči kao da je skoro u suzama

Danas Otaibi više nije fudbalski komentator nakon što su on i nekoliko drugih napustili svoje poslove u Kataru tokom blokade 2017. nakon što su od njega tražili da se vrate u Saudijsku Arabiju. Sada nudi strastvenu analizu golf mečeva.

Za one koji propuštaju njegove intenzivne fudbalske borbe, Otaibijev glas se i dalje može čuti u memovima na mreži i u igrici za PlayStation PES 2018

5. Raouf Ben Khalif, Tunis 

Poznat po svojim glasnim i entuzijastičnim komentarima, Ben Khalif je poznat po interakciji s navijačima u vezi sa fudbalom na svom Instagram računu, koji ima više od 360.000 pratilaca.

Komentator je svoju karijeru započeo u Francuskoj gdje je bio dopisnik nekoliko francuskih novina prije nego što je došao do uloge komentatora na satelitskom kanalu Tunisia 7.

Putanja njegove karijere tada ga je vidjelo da pokriva talijansku ligu za Al Jazeeru, a kasnije je postao glavni komentator za beIN Sports. 

Na  Twitteru, YouTubeu i drugim društvenim mrežama njegovi energični uzvici ponekad postanu viralni, a najpoznatiji je po svojim reakcijama na golove argentinskog maestra Lionela Messija.