Sirene za zračni napad oglasile su se širom Ukrajine nakon što je Rusija pokrenula novi val udara bespilotnih letjelica i raketa.

Eksplozije su se tokom noći čule u glavnom gradu Kijevu, gdje je gradonačelnik rekao da je pet osoba povrijeđeno u “najvećem” napadu dronova kamikaza do sada.

Jedna osoba poginula je u napadu na južnu oblast Odese. Ukrajinski Crveni krst kaže da je pogođeno skladište ove organizacije.

To je četvrti napad u osam dana na Kijev i dolazi samo 24 sata prije nego što Rusija slavi Dan pobjede.

Ovaj praznik obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom tokom Drugog svjetskog rata, sukoba s kojim Kremlj neutemeljeno pokušava da povuče paralele otkako je prošle godine pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu.

Nakon zatišja u ruskim napadima na civilne ciljeve posljednjih mjeseci, zbog kojih je Kijev prošao danima bez napada, Moskva je intenzivirala svoje zračne napade protekle sedmice uoči nadaleko očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinska vojska saopćila je da su za najnovije ruske napadi – koji su trajali više od četiri sata i bili pokrenuti nešto poslije ponoći – korišteni iranski dronove kamikaze Shahed koji su letjeli širom zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je Rusija lansirala skoro 60 dronova, opisujući to kao “najveći” takav napad do sada.

Dodao je da je svih 36 dronova uništeno iznad Kijeva, ali da je pet osoba povrijeđeno u padu ruševina s oborenih dronova.

BBC nije mogao provjeriti ove brojke.

Službe za hitne slučajeve reagirale su nakon što je olupina drona pala na pistu međunarodnog aerodroma Žuljani – jednog od dva komercijalna aerodroma u gradu – saopćila je vojna uprava Kijeva.

A civili su povrijeđeni nakon što su ostaci dronova udarili u stambenu zgradu u centralnom okrugu Ševčenkovski, dodala je administracija.

Na drugom mjestu, u crnomorskom lučkom gradu Odesi, zapaljeno je skladište nakon što su ruski bombarderi ispalili osam projektila na ciljeve, rekli su ukrajinski zvaničnici.

U saopćenju Crveni krst Ukrajine rekao je da je njegovo skladište humanitarne pomoći uništeno i da su sve isporuke morale biti obustavljene.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinske Južne komande, kasnije je rekla da je tijelo muškarca – čuvara – izvučeno iz olupine.

U dnevnom ažuriranju, komanda ukrajinske vojske saopćila je da je također došlo do vala raketnih udara na oblasti Herson, Harkov i Mikolajiv.

Najmanje osam ljudi – uključujući i jedno dijete – povrijeđeno je u dva sela u južnoj oblasti Herson, saopćili su lokalni zvaničnici.

U Zaporožju, šef ruske administracije Vladimir Rogov rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih trupa u malom gradu Orihiv.

Na istočnom frontu, ukrajinski komandant snaga u opkoljenom istočnom gradu Bakhmutu rekao je da su ruske trupe pojačale granatiranje u pokušaju da zauzmu grad do proslave zakazane za utorak.

Ruske trupe i borci iz Wagner grupe, privatne vojne kompanije, mjesecima pokušavaju da zauzmu Bakhmut – uprkos njegovoj upitnoj strateškoj vrijednosti.

Čini se da je tokom vikenda Wagnerov osnivač Jevgenij Prigožin odustao od prijetnju da će se povući iz grada nakon što mu je ministarstvo odbrane u Moskvi obećalo novu municiju.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će se 9. maj od sada slaviti kao Dan Evrope, u skladu s Evropskom unijom. Ovaj potez – za koji je potrebno odobrenje parlamenta – smatra se oštrim prijekorom Rusiji.

Zelenski je rekao da je potpisao dekret da se na taj dan obilježava evropsko jedinstvo i poraz “rusizma” – termin koji je skraćenica za “ruski fašizam”.

On je rekao i da će 8. maj sada zvanično biti Dan sjećanja i pobjede, kako se obilježava u mnogim zemljama svijeta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u utorak će razgovarati sa Zelenskim u Kijevu.

Dok se Rusija priprema za paradu povodom Dana pobjede u utorak na Crvenom trgu u Moskvi, Kremlj tek treba da otkrije kakva će biti uloga predsjednika Vladimira Putina na ovom događaju.

Prošle godine Putin se obratio trupama u maršu i viđen je kako sjedi među veteranima Drugog svjetskog rata u VIP loži.

Rusija kaže da se na paradi očekuju čelnici Jermenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana – svih bivših sovjetskih republika, koju su inače kritizirale velike svjetske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Francusku – sve ratne saveznice tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

S druge strane, sud u Berlinu zabranio je nošenje ruskih i sovjetskih zastava tokom mitinga na sovjetskim ratnim spomenicima u njemačkoj prijestolnici 9. maja.

(Izvor: BBC)