Na sjednici Kolegija Upravnog odbora Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića održanoj 9. maja 2023. godine, na Dan pobjede protiv fašizma, analizirani su posljednji napadi na institucije Bosne i Hercegovine, cjelovitost i suverenitet ove države, posebno u svjetlu predstojećeg izvještaja visokog predstavnika pred Savjetom bezbjednosti Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Konstatirano je, u ovoj fazi u kojoj se nalazimo da je uloga visokog predstavnika još uvijek neupitna, to ne znači da mogu biti amnestirani svi potezi koji su povučeni. Smatramo da Izvještaj koji ide pred Savjet bezbjednosti s pravom težište ima na secesionističko djelovanje Milorada Dodika koji svojim potezima nastavlja da produbljuje krizu nastalu napadom Rusije na Ukrajinu i dovodi na sličan način u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Neophodno je da se u vremenu koje je pred nama visoki predstavnik odlučno suprotstavi, u skladu sa svojim mandatom, svim mogućim razbijanjima institucija Bosne i Hercegovine i njenog teritorijalnog integriteta kroz secesionističko djelovanje koje ima očiglednu podršku iz Moskve.

Upravo iz tih razloga smatramo neprimjerenim u takvu istu ravan stavljati u Izvještaj i izjavu reisa-ul-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića koji je rekao jednu notornu činjenicu koju svaki građanin i patriota ove zemlje smatra svojom obavezom, a to je da ćemo pod svaku cijenu stati u odbranu institucija Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti koja nema alternativu na ovim prostorima.

Pored toga, njegove posljednje intervencije koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, u konačnici su ojačale nacionalističke snage. Uloga visokog predstavnika mora učiniti sve da se visoki predstavnik kao institucija sačuva i vrati u ravan djelovanja u skladu sa evropskim principima i vrijednostima koji trebaju da vladaju u ovoj državi kao budućoj članici Evropske unije.