Kontrolirana detonacija američkih snaga u četvrtak koja se čula u cijelom Kabulu uništila je bazu “Eagle”, posljednju ispostavu CIA-e, smještenu pokraj aerodroma u Kabulu, rekli su u petak američki dužnosnici.

Dizanje baze u zrak imalo je za cilj osigurati da bilo kakva oprema ili informacije koje ostanu ne dođu u ruke talibana.

Baza “Eagle”, koja je oformljena početkom rata u bivšoj tvornici opeke, korištena je tokom cijelog sukoba i iz male je isturene ispostave postala veliki centar koji se koristio za obuku protuterorističkih snaga afganistanskih obavještajnih agencija.

Te su snage bile jedine koje su se nastavile boriti i nakon raspada vlade u Kabulu.

“Oni su bili izuzetna jedinica”, rekao je Mick Mulroy, bivši oficir CIA-e koji je služio u Afganistanu. “Oni su bili jedno od osnovnih sredstava koje je afganistanska vlada koristila da zadrži talibane podalje u posljednjih dvadeset godina. Oni su se posljednji borili i imali su velike žrtve.”

Lokalni Afganistanci malo su znali o ovoj bazi. Centar je bio izuzetno siguran i dizajniran tako da bi u njega bilo gotovo nemoguće prodrijeti. Zidovi visine tri metra okruživali su lokaciju, a debela metalna vrata brzo su se otvorila i zatvorila kako bi ušli automobili.

Nakon što bi automobili ušli, morali su proći tri vanjska sigurnosna kontrolna punkta na kojima se vozilo pretreslo, a dokumenti pregledali prije nego što su ih puštali u bazu.

Bivši namještenik CIA-e rekao je da sravnavanje baze ne bi bio jednostavan zadatak. Osim spaljivanja dokumenata i drobljenja tvrdih diskova, osjetljivu opremu trebalo je uništiti kako ne bi pala u ruke talibana. Baza “Eagle” nije bila poput ambasade u kojoj se dokumenti mogu brzo spaliti.

Uništavanje baze bilo je planirano i nije povezano s masovnom eksplozijom na aerodromu u kojoj je poginulo približno 170 Afganistanaca i 13 američkih vojnika. Međutim, eksplozija je, izvedena nekoliko sati nakon napada na aerodromu, uznemirila mnoge ljude u Kabulu koji su se uplašili da se dogodio još jedan teroristički napad.

Zvanična američka misija u Afganistanu za evakuaciju američkih građana i afganistanskih saveznika trebala bi se završiti sljedećeg utorka, 31. augusta. Talibani su rekli da se evakuacija ne smije produžavati, a dužnosnici Bidenove administracije kažu da bi nastavak evakuacije nakon tog datuma dramatično povećao rizik i za Afganistance i za američke trupe.

(Izvor: The New York Times)