Rusija, Kina i Srbija su nastavile isporučivati oružje vojnoj hunti u Mijanmaru koje je od vojnog udara u toj zemlji korišteno za napade na civile, navodi se u izvještaju Toma Andrewsa, izvjestioca Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava u Mijanmaru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ekspert UN-a je u utorak objavio izvještaj Vijeću za ljudska prava u kojem se Kina i Rusija navode kao dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, koje su isporučivale oružje u Mijanmar korišteno protiv civila.

Andrew je tom prilikom apelovao na zemlje izvoznice da odmah obustave prodaju oružja Mijanmaru.

"Uprkos dokazima da su zločini vojne hunte počinjeni nekažnjeno od izvođenja državnog udara prošle godine, članice Vijeća sigurnosti UN-a Rusija i Kina nastavljaju da obezbjeđuju vojnoj hunti Mijanmara brojne borbene avione, oklopna vozila, a u slučaju Rusije, da obećavaju dalje naoružanje", rekao je Andrews.

Dodao je da je tokom istog perioda "Srbija odobrila izvoz raketa i artiljerije vojsci Mjanmara".

Andrews je također pozvao na sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se raspravljalo i glasalo o rezoluciji da se, u najmanju ruku, zabrani transfer oružja za koji se zna da vojska Mijanmara koristi za napad i ubijanje civila u toj zemlji.

"Zaustavljanje zločina hunte počinje blokiranjem njihovog pristupa oružju. Što više svijet odgađa, više će nevinih ljudi, uključujući djecu, umirati u Mijanmaru", rekao je UN-ov izvjestilac.

Istakao je da građani Mijanmara zaslužuju glasanje o rezoluciji koja će zaustaviti prodaju oružja koje se koristi za njihovo ubijanje.

"Previše porodica se nalazi na nišanu ratnog oružja koje države članice isporučuju. Ovo se mora završiti", rekao je Andrews.

U izvještaju se također navode države koje su odobrile slanje oružja od 2018. godine kada su zločini nad etničkom manjinom Rohingya u Mijanmaru naširoko dokumentovani, a misija UN-a za utvrđivanje činjenica pozvala na hitan embargo na oružje.

Prošlog juna, Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se pozivaju zemlje članice na prekid dotoka oružja Mijanmaru.

"Imperativ je da države članice i Vijeće sigurnosti UN-a hitno djeluju kako bi zaustavili prodaju oružja vojnoj hunti. U pitanju su ljudski životi i kredibilitet Vijeća sigurnosti", poručio je Andrews.