Amerikanac Nick Bollettieri, kojeg smatraju jednim od najvažnijih teniskih trenera u historiji ove igre zbog njegove transcendentalne uloge u formiranju najboljih igrača tenisa, preminuo je u 91. godini.

Andre Agassi, Monica Seleš, Jim Courier, Maria Šarapova, Tommy Haas, Martina Hingis, Venus i Serena Williams, Boris Becker i Marcelo Ríos samo su neki od studenata koji su pohađali akademiju koju je Bolletieri otvorio 1978. godine na Floridi.

Iako je bio tek amaterski igrač, kao trener je biio revolucionar, sposoban iz svakog igrača izvući najbolje, čak i po cijenu maksimalnih zahtjeva. Bio je poznat i po svom otvorenom i ekstrovertnom karakteru, a dobar primjer za to je da je prije dvije sedmice, kada se društvenim mrežama proširila glasina da je umro, on sam to demantirao na Instagramu izjavom da je "stari talijanski pas" još uvijek živ.

Sin talijanskih imigranata, Bollettieri je diplomirao filozofiju i studirao pravo te je služio u vojsci Sjedinjenih Država prije nego što je počeo podučavati tenis u hotelu u Puerto Ricu. Nakon što je otkrio svoj poziv, otvorio je akademiju koja ga je proslavila i koja je na desetine igrača odvela u elitu svjetskog tenisa.

Njegov bivši učenik Tommy Haas jedan je od onih koji su porukom na mrežama potvrdili smrt Bollettierija. "Hvala vam na vašem vremenu, znanju, predanosti, iskustvu, spremnosti da podijelite svoje vještine, vašem ličnom interesu da me mentorirate i pružite mi najbolju priliku da slijedim svoje snove. Bili ste sanjar i tvorac, te pionir u našem sportu, zaista jedinstven", napisao je njemački teniser o "Nickiju", kako ga je odmilja zvao.