Muamer Zukorlić, bivši predsjednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice za Sandžak i Srbiju, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i jedan od osnivača Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti, umro je danas u 52. godini.

„Na ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudić koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muameru efendiji, a njegovoj porodici podari sabur“, napisao je novinar Mirnes Kovač na svom Facebook profilu.

Prema nezvaničnim informacijama, uzrok smrti je srčani udar.

Kako stoji na web-stranici Muftijstva sandžačkog, Muamer Zukorlić rođen je 15. februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao s roditeljima i dva mlađa brata.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi husrev-begovu medresu u Sarajevu. Jednogodišnji vojni rok odslužio je u Gospiću i na Svetom roku u Hrvatskoj. Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) okončao na univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju, Liban.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku. Govorio je turski jezik, a služio se i engleskim jezikom. U osnovnoj školi učio je ruski jezik.

Bio je višegodišnji predavač u medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, ali i višegodišnji predavač na grupi vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (Fakultet za islamske studije). Bio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od njegovog osnivanja 1993. do 2007. godine. Muftija sandžački od 1993. godine. Glavni muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od njenog objedinjenja 2007. godine.

Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. godine, prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. Do 2008. godine predsjednik Internacionalnog univerziteta. Bio je i prvi glavni i odgovorni urednik islamskog magazina „Glas islama“.