U sedam većih kosovskih gradova, Prištini, Prizrenu, Peći, Đakovici, Mitrovici, Gnjilanu i Uroševcu, transformatori su oslikani različitim bojama, pretvarajući ih u umjetnička djela koja poručuju “Zajedno jači“.

U najnovijem projektu, koji je osmislila i finansirala Kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS), u vlasništvu turskih kompanija Calık Holding i Limak, nekoliko nedjelja je realizirala umetnička organizacija Centar za razvoj umjjetnosti – Q'art. Umetnički dio projekta izveli su kosovski i strani umjetnici.

Margarita Rashiti iz Kancelarije za informisanje KEDS-a za AA kaže da su poruke za osnaživanje žena počele da se materijalizuju tokom marta, poznatog kao mjesec žena.

“Fokus je uglavnom na osnaživanju žena u društvu i svaka od njih ima poseban koncept i poruku u zavisnosti od umjetnika koji je radio na oslikavanju transformatora. Postoji sedam veoma lijepih i moćnih poruka koje imaju veliki uticaj na razvoj žena u društvu“, kaže Rashiti.

Neke od transformatora ukrasila je švicarska umjetnica Krystel Suire, a u njenom fokusu bile su žene skijaši, inženjeri, kuharice, doktorice i vozačice, kako bi se prikazala jednakost moći i volje žena sa muškarcima.

Ovaj projekat je dio megaprojekta "Art n'trafo" koji je KEDS započeo zajedno sa organizacijom Q'art 2021. godine.