Dok se Milorad Dodik smuca po Moskvi, dijeli ordenje Vladimiru Putinu i dogovara poslove s mračnjakom Nikolajem Petruševim, jednom od najmoćnijih osoba u Kremlju, koji pod svojom šapom ima kontrolu nad svim tajnim i zvaničnim operacijama Rusije, takozvana međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini šuti ili u pauzama sunčanja pod prvim jačim zrakama proljetnog sunca dijeli lekcije nekolicini ovdašnjih medija koji nisu pod kišobranom ambasadorskog oktroisanog režima.

Šta je tako uzrujalo Johana Sattlera da je njegova kancelarija reagirala na zvaničnom Twitter nalogu i počela dijeliti lekcije redakciji portala „Istraga“? A šta bi drugo bilo nego još jedan ispad Elmedina Konakovića i Edina Forte, kućnih ljubimaca Američke i Ambasade EU u Bosni i Hercegovini.

EU je reagirala nakon što se saznalo da Vijeće ministara nije objavilo zaključke sa sjednice na kojoj se razmatralo pitanje Južne i Istočne gasne interkonekcije. Ispostavilo se da je ono što je objavila nekolicina ovdašnjih medija, koja ne razmišlja mozgom Elmedina Konakovića, bilo tačno, da Južna interkonekcija ima deklarativnu podršku, dok je u projektu Istočne interkonekcije, koja BiH stavlja u vazalski odnos kada je u pitanju ruski plin, određen čak i pregovarački tim koji će o njoj pregovarati.

Činit će ga ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar vanjskih poslova BiH, ministar energetike i rudarstva Republike srpske, ministar finansija BiH, ministar finansija Rs te direktor banjalučke firme GSA RED. I ne samo to, Predsjedništvu BiH ministarstvo Staše Košarca treba dostaviti prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda „Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“.

Sve se ovo desilo nakon što je Konaković, parafraziramo, tvrdio da se ništa od ovoga nije desilo, a kada je objavljeno da se ipak desilo, onda je u njegovu odbranu stala Ambasada EU poručivši novinarima da, parafraziramo opet, nemaju pojma o onome što pišu te da trebaju vjerovati Ambasadi EU i njihovim južnim ljubimcima, a ne svojim očima ili zapisnicima sa sjednica Vijeća ministara.

Koji sahatak kasnije, kada su im u odgovoru predočeni dokumenti koji dokazuju tačnost izrečenog u program „Hayata“ te napisanog na portalima „Istrage“ i „Patrije“, prehrabra i prepoštena EU ambasada u BiH je svoj tvit jednostavno – izbrisala.