Po društvenim mrežama raširio se video snimak s tribine povodom obilježavanja 1. marta (Dana nezavisnosti BiH) u Stocu na kojemu Ivo Komšić govori o aktuelnoj situaciju u Bosni i Hercegovini s paralelom na rusku agresiju u Ukrajini. Tribinu je organiziralo Udruženje logoraša Stolac u Šarića kući.

“Sve ovo pada u vodu Miro što si rekao, bit će rata, uzmite pušku”, govori Komšić publici replicirajući Miri Lazoviću te se zatim obrušava na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Komšić zahtjeva da SDA liderstvo postroje rezervnu vojsku i policiju radi mogućeg ruskog desanta.

U biti Komšić koristi strah svakog razumom obdarenog patriote, koji vidi paralele s ruskom agresijom na Ukrajinu i osjeća da je nova agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu moguća po istom ili sličnom principu. Komparativne paralele postoje – Srbija imitira Rusiju, a Republika srpska može poslužiti kao izgovor Srbiji za agresiju baš kao što su ukrajinske odmetnute pokrajine Donjeck i Lugansk poslužile Rusiji. Izvršiti pripremu, pa makar u preventivne svrhe, zadaća je svake ozbiljne politike. No, to se ne radi po portalima i tribinama kao što to u posljednje vrijeme radi očito od pameti dislocirani Ivo Komšić.

Prvo, pozivati Bošnjake povratnike u Stocu, na mjestu gdje su pod teškom represijom hrvatske nacionalističke politike, da se naoružavaju i uzmu puške u ruke – ustvari je izazivanje rata. Štaviše, takav scenarij, u kojemu bi Bošnjaci počeli s vojnim organiziranjem mimo Oružanih snaga BiH, jeste vlažni san i Dodika i Čovića. Bio bi to povod da odgovore istom mjerom, a da to pravdaju ugroženošću. Bio bi to uvod u rat. Na koncu Dodik upravo te argumente vadi u svojoj strategiji izazivanja krize. “Vučiću sam kazao kako se Bošnjaci naoružavaju i popisuju vojno sposobne”, rečenica je koju je Dodik više puta izgovarao posljednje tri godine.

Ovakve je podvale pratilo i propagandno djelovanje Vučićevih medija koje se i dalje služe miloševićevskom retorikom te u kontinuitetu po naslovnicama iznose teze “da bi Bakir opet da kolje”, “da se Bakir sprema na rat”, “da iza Bakira stoji 100.000 mudžahedina” i slično. U nešto manje senzacionalističkom tonu slične su naslovnice proizvođene i u medijima Republike Hrvatske: slike Bakira Izetbegovića stavljane su uz termine “radikalizam”, “islamski terorizam”, “prijetnja na granici” i slično. I nakon svega ovoga pojavljuje se njegovani SDP kravataš Ivo Komšić koji pred spavanje dječijim puderom maže obraze, a dijelio bi puške Bošnjacima po Stocu istodobno optužujući Bakira Izetbegovića da pregovara s Čovićem, da je “izdajnik”, da je “lignja” i slično.

Dakle, Komšićev poziv se u kontekstu tekuće srpsko-hrvatske propagande može svrstati u pogubno huškanje koje bi se moglo upravo Bošnjacima teško obiti o glavu. U kontekstu sada već dokazane teorije o aktuelnom specijalnom ratu protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, Komšić proizvodi narative koji se mogu nazvati “petokolonaškim” subverzivnim izazivanjem haosa. U ovom trenutku je manje bitno radi li to Komšić namjerno ili mu je samo pomućena pamet jer kada nastane posljedica nikoga više neće zanimati uzrok – čut će se samo jauk.

Do koje mjere je Komšić raspamećen i neupućen govori i to da kao čovjek s političkim kredibilitetom iz prošlosti poziva narod da se samoorganizira, da sam uzme pušku u ruku. Narod ako se “samorganizira” dolazi do haosa u redovima odbrambenih snaga, što se na koncu i demonstriralo 1992. godine, sve do uspostave stabilne strukture Armije R BIH. Ovo govori da Komšić nije imao nikakvog upliva u organiziranje odbrane RBiH, jer da jeste ne bi bulaznio gluposti i ponašao se kao histerična kućanica.

Također, Komšićeve procjene su posve krive, što ukazuje da “ne gleda televiziju” jer očito ne zna da je Rusima odnedavno zatvoren kompletni zračni prostor prema Balkanu pa je ruski desant isključen kao mogućnost. Ono što je sigurno, Ivo Komšić posljednjih mjeseci provodi neku vrstu političke kampanje. Vjerujemo da je izvodi po nalogu crvenih drugova s ciljem stvaranja političke štete SDA, a nije isključeno ni to da će se kandidirati za Predsjedništvo BiH, i to nakon što ga je predložio generalni sekretar VKBI Emir Zlatar. U tom slučaju bi kriza oko Izbornog zakona dobila zaista “genijalno” rješenje – prezime ostaje isto, a umjesto Hrvata Željka birat ćemo Hrvata Ivu. Hrvat Dragan bi to zasigurno pozdravio na saboru HNS-a. Međutim, ako bolje promotrimo ovdje je Dragan u drugom planu i u svojim nastupima kao glavnu metu Ivo je izabrao Bakira Izetbegovića i SDA, a strategija je to koja se krenula realizirati još krajem 2021. godine izdavanjem njegove knjige o zločinačkoj politici Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini.

Dakle, prvo je pokupio aplauze Bošnjaka na emotivnoj temi, da bi zatim to povjerenje iskoristio da napadne bošnjačke političare, pa da se koristi i nekrofilnim denuncijatorskim zazivanjima (O TOME SMO PISALI NA: Ivi i Vildani čestitamo 30 godina slobodne denuncijacije), te na koncu da Bošnjake pozove na vojno samorganiziranje.

No, nije da Ivo Komšić nastupa samo na bosanskohercegovačkim teritorijama gdje žive Bošnjaci. Povodom 1. marta nastupit će i u Republici Hrvatskoj te govoriti na temu “Kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti”. Ali, avaj, varate se ako mislite da postoje Hrvati koje zanima o čemu priča Hrvat Ivo Komšić. Naš će veliki patriota i narodni vojni logističar, koji bi češljao bošnjačku pamet, na 1. mart nastupiti u Rijeci u organizaciji Koordinacije bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije, a u Zagrebu 28. februara u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Svoje će ublehaštvo ponovo prodavati naivnim Bošnjacima.

Nadamo se samo da ih neće naoružavati da im ne bi na vrata zakucala hrvatska obavještajna služba i uhapsila ih za terorističko djelovanje. Ivi Komšiću bolje bi bilo da svoj put u Hrvatsku iskoristi da se prijavi kontingentu hrvatskih vojnih veterana koji su ovih dana najavili da će se kao dobrovoljci priključiti odbrani Ukrajine od ruske agresije.

Sretan ti put Ivo, čuvaj nam granice EU!