Današnja Paromlinska ulica u Sarajevu nosila je od 1954. godine do preimenovanja devedesetih ime po Blagoju Paroviću, Nevesinjcu, učesniku Španskog građanskog rata, poginulom na dužnosti političkog komesara XIII internacionalne brigade na Madridskom frontu 1937. godine. Ova ulica formirana je početkom 20. stoljeća pod imenom Aganagića. Naziv je dobila po sarajevskoj porodici preko čijeg je imanja napravljena saobraćajnica.

Novo ime – Staljingradska – dobila je 8. juna 1948. godine, dvadesetak dana pred donošenje Rezolucije Imformbiroa, koja će dovesti do razlaza Tita i Staljina, odnosno do političkog odvajanja Jugoslavije od Sovjetskog Saveza. Taj uskoro nepopularni naziv zamijenjen je četiri godine poslije, 29. maja 1952. godine, pa je ulica nazvana po jednom od privih Titovih ratnih i poratnih saradnika Aleksandru Rankoviću, u to vrijeme ministru unutrašnjih poslova Jugoslavije, a koji će punih dvadeset godina šefovati jugoslavenskim policijskim službama uključujući zloglasne OZNU i UDBU.

I Ranković će postati nepopularan nešto kasnije, sredinom 1966. godine, ali to nije bilo razlogom što je ime ovoj ulici promijenjeno. Naime, 20. marta 1954. godine, Zakonom o imenima ulica, prema kojem se nazivi ulica ne mogu davati živim ličnostima, izuzimajući Josipa Broza Tita, ime je dobila po Blagoju Paroviću.

Staljingradska ulica nije bila jedina kojoj je nakon Rezolucije Informbiroa promijenjeno ime u Sarajevu. Današnja Alipašina ulica nosila je nakon Drugog svjetskog rata ime Moskovska, a Zmaja od Bosne zvala se tada Bulevarom Crvene armije. Naziv Moskovska dobila je 6. septembra 1947. godine u povodu 800 godina od formiranja grada po kojem je nazvana.

I ovim su ulicama imena promijenjena 29. maja 1952. godine. Moskovska je dobila ime po Đuri Pucaru Starom, tadašnjem visokom partijskom funkcioneru čija će velika bista, koja je dominirala prostorom ispred današnje centrale SDP-a, nestati tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu skupa s nazivom ulice. Ova će ulica 1954. godine biti preimenovana iz istoga razloga kao i Rankovićeva, pa će do devedesetih nositi naziv po Đuri Đakoviću, revolucionaru i političkom radniku iz Hrvatske koji je djelovao između dva svjetska rata, a živio je kratko vrijeme u Sarajevu. Bulevar Crvene armije, koji se jedno vrijeme zvao i Bulevar Sovjetske armije, dobit će ime po Vojvodi Radomiru Putniku, po kojem se ova ulica zvala i od 1919. do 1941. godine, kada je do 1945. godine nosila naziv po Anti Starčeviću.

(Izvor: Alija Bejtić, Ulice i trgovi Sarajeva, Muzej grada Sarajeva, Sarajevo, 1973)